Fed faiz kararını yarın açıklayacak: Uzmanlar tahminlerini açıkladı

ABD Merkez Bankası (Fed), Başkan Jerome Powell öncülüğünde Mart ayı faiz kararını açıklayacak. Dünyada merakla beklenen faiz kararı öncesinde uzman isimlerin tahminleri ve beklenti anketi belli oldu. İşte detaylar…

19.03.2024-12:48 - (Son Güncelleme: 19.03.2024-12:48)

Dünya piyasalarına yön veren verilerden birisi olan ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı yarın açıklanacak. Fed Başkanı Jerome Powell’ın faiz kararıyla ilgili yapacağı açıklamada dünya tarafından takip edilecek. 

Fed faiz kararı ne zaman açıklanacak 2024?

Fed’in Mart ayı faiz kararı 19-20 Mart 2024 tarihlerinde yapılacak toplantıların ardından 20 Mart 2024 Çarşamba günü TSİ 21.00’de açıklanacak.

Fed son faiz kararında faizi yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutmuş ve faiz oranı son 23 yılın zirvesinde kalmayı sürdürmüştü.

Fed faiz kararını yarın açıklayacak: Uzmanlar tahminlerini açıkladı

Faiz kararı ne olacak?

Uzmanlara göre, ABD'de açıklanan tüketici ve üretici enflasyon verilerinin beklentileri aşması, Fed'in faiz indirimlerine yönelik beklentileri zayıflattı.

Finans piyasalarında, Fed'in 19-20 Mart tarihlerindeki para politikası toplantısında faizleri sabit tutacağı kesin gözüyle bakılıyor. Ancak, bankanın faiz indirimine başlama olasılığı, mayıs ayı için %7, haziran ayı için ise %59 olarak öngörülüyor. Önümüzdeki hafta yapılacak toplantının ardından Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarının önemi büyük. Analistler, bankanın ekonomiye dair projeksiyonlarını ve politika faizine ilişkin üyelerin beklentilerini içeren "dot plot" grafiğinin takip edileceğini belirtiyor.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, 2021'de enflasyonun "geçici" olduğunu söyleyerek pişmanlık duyduğunu ifade etti. Yellen, ülkedeki enflasyona en büyük katkının kira maliyetleri olduğunu belirtti ve bu yıl kira fiyatlarının düşmesini beklediğini açıkladı. Kira fiyatlarındaki değişikliklerin TÜFE'ye yansımasının biraz zaman alabileceğini belirtti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal