Faydaları görenleri hayrete düşürüyor: Vazelin faydaları nelerdir? Vazelinin bilinmeyen kullanım alanları

Bir dönemin en çok kullanılan genel bakım ürünlerinden birisi olan vazelinin faydaları görenleri hayrete düşürüyor. Peki Vazelin faydaları nelerdir? İşte vazelinin bilinmeyen kullanım alanları...

13.09.2022-10:51 - (Son Güncelleme: 13.09.2022-10:51)

Günümüzde kozmetik ürünlerinde çeşitliliğin artmasıyla beraber günlük olarak kullanılan bakım ürünlerinin sayısında da bir artış söz konusu oldu. Çoğu insan artık eli için ayrı, vücudu için ayrı, yüzü için ise ayrı nemlendirici ve bakım kremi kullanıyor. Bir dönemin en çok kullanılan genel bakım ürünlerinden birisi olan vazelinin faydaları görenleri hayrete düşürüyor. Peki Vazelin faydaları nelerdir? 

Vazelin nedir?

Keşfi 1859 yıllarına uzanan vazelin yüz yıllardır kullanılan nemlendirici ve bakım ürünüdür. Vazelin, New Yorklu kimyager Robert A. Chesebrough tarafından 1859 yılında keşfedilmiştir. 

Robert A. Chesebrough, petrol kuyularında gezerken parafine benzeyen bir maddenin ayağına yapıştığını fark eder. Bu maddeyi incelemeye koyulan Robert A. Chesebrough, ayağına yapışan bu maddenin ayağındaki yaralara ve kesiklere iyi geldiğini fark eder ve bu maddeyi laboratuvarda incelemeye başlar. Uzun laboratuvar çalışmaları sonucunda petrolden iyice arındırılan bu madde vazelin olarak adlandırılır.

Vazelin faydaları

Vazelin faydaları nelerdir?

Vazelinin nasıl faydalara sahip olduğu bir çok insanın en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Vazelinin bilinen faydaları şu şekilde:

- Vazelinin tüm dünyada en çok nemlendirici olarak kullanıldığı görülür. Ciltle temas ettiğinde içeriğindeki yoğun yağlı yapının etkisiyle eriyen vazelin vücudunuzun kuru ve çatlak bölgelerin nemlenmesini ve yumuşamasını sağlar.

- Cilt yüzeyine yayılan vazelin ciltte kuru olan bölgeye nemi hapseder ve soğuk hava ile rüzgârla karşılaşıldığında bile vücudun nemini korumasına yardım eder.

- Vazelin, özellikle duyan dirsek ve topuk dışarısı ile en çok temas eden bölgelerde oluşan yaraların ve kurulukların iyileşmesine katkı sağlar.

- Vazelin kaşlarınızı ve kirpiklerinizi bekler. Ancak kirpiklerinize ve kaşlarınıza sürdükten sonra temizliği için oldukça dikkatli olmalısınız. Kirpiklerde ve kaşlarda vazelin kalması yüzünüzdeki gözeneklerin tıkanmasına neden olabilir.

- Manikür yaptıranlar çok iyi bilecektir ki manikür yapılırken zaman zaman tırnak etlerinin kanadığı olur. Tırnak etlerini yumuşatmak için vazelin kullanılabilir.

- Özellikle soğuk havalar etkisini gösterdiğinde çok kolay kuruyan ve çatlayan dudakları iyileştirmek için de vazeline başvurabilirsiniz.

- Vazelini sadece cildinizde kullanmazsınız. Evinizdeki ahşap eşyaları korumak, deri eşyaları parlatmak ya da herhangi bir yere damlayan boya lekelerini çıkartmak için de vazeline başvurabilirsiniz.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal