Fahiş artışlara yeni çözüm: Boş evini kiraya verene teşvik

Kiracıların en çok mağdur olduğu konu olan fahiş kira artışlarının önüne geçmek amacıyla, yeni tedbirler devreye alınacak. Buna göre boş evi bulunan ev sahipleri için hem cezai yaptırım hem de teşvik formülleri uygulanacak. İşte detaylar...

28.07.2023-09:45 - (Son Güncelleme: 28.07.2023-17:05)

Boş evlerin kiracılarla buluşturulması için hükümet tarafından yeni adımlar atılacak. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 'boş ev vergisi' konusunda yaptığı açıklamada ilk kez teşvik sisteminden bahsederek "Çalışmalar netleştiğinde kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.

Bakan Tunç, boş tutulan ve kiraya verilmeyen evlerle ilgili "Boş evlerin ekonomiye bir faydası yok. Vatandaşlarımızın özellikle evini boş tutarak kiraya vermemesi, konut arzının düşük tutulması, talebin fazla olması kira miktarlarını yukarıya çekiyor. Dolayısıyla vatandaşlarımızın bu boş evleri kiraya vermesini teşvik edecek bir sistem olabilir, o evlerin kayıt sistemi düşünülebilir" dedi.

Çalışmalar netleştiğinde kamuoyuyla paylaşılacak

Bunç "Bütün bunlar Ticaret Bakanlığı'mızla ortaklaşa yapabileceğimiz çalışmalar. Bu evlerin boş olmasını kabul etmek mümkün değil. Bir taraftan yüksek kiralar, diğer taraftan evlerin boş tutulması; bu kabul edilecek bir şey değil. Buna bir çözüm bulmak gerekir. Tabii bu konuda cezai yaptırım en son düşünülecek şey olabilir. Burada öncelikle bu boş evlerin kiraya verilmesiyle ilgili gerek vergisel anlamda gerek diğer anlamlarda bir teşvik sistemi getirilebilir. Çalışmalar netleştiğinde kamuoyuyla paylaşırız" diye konuştu.

Fahiş Kira Artışları

Fahiş kira konusunda Ticaret Bakanlığı'nın da takibi olduğunu belirten Tunç "Gerekli idari para cezaları mevzuatımızda mevcut zaten. Gerekli tedbirler de önümüzdeki süreçte alınabilir. Şu anda bizim Mevzuat Genel Müdürlüğü'müzde de Bilim Komisyonu bu anlamda çalışmalarını sürdürüyor. Önümüzdeki süreçte bu konuda alınabilecek tedbirleri, yapılabilecek yasal düzenlemeler noktasındaki çalışmaları o Bilim Komisyonu'nun çalışmaları neticesinde aktarmamız mümkün olabilecek" dedi.

Arabulucu için düzenleme

Bakan Tunç, kiralara yüzde 25 artış sınırı getiren düzenlemenin 1 Temmuz 2024'e kadar uzatıldığını, 1 Eylül'den itibaren de kiracı-ev sahibi davalarında 'zorunlu arabuluculuk' dönemi başladığını hatırlatarak, "Eğer bir aksama olursa, bu anlamda yasal düzenleme gerekiyorsa teknik destek olarak Meclis'e sunabiliriz" diye konuştu.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal