F-16’lar Türkiye’ye geliyor: ABD Kongresi’nin inceleme süresi bitti

ABD yönetiminin 26 Ocak 2024 tarihinde Türkiye’ye F-16 satışını onaylaması sonrasında gözler Kongre’de yapılacak olan 15 günlük inceleme sürecine çevrilmişti. Kongre’den olumsuz bir dönüş olmaması sebebiyle F-16’ların Türkiye’ye verilmesi yönünde bir engel kalmadı.

11.02.2024-10:23 - (Son Güncelleme: 11.02.2024-10:23)

ABD ile Türkiye arasında devam eden F-16 satışı konusunda kritik bir süreç olan Kongre’deki inceleme ve itiraz süreci tamamlandı. 

F-16’lar Türkiye’ye geliyor

TRT Haber’de yer verilen habere göre; ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 26 Ocak'ta Kongreye sunduğu resmi bildirinin ardından başlayan 15 günlük inceleme ve itiraz sürecinde, yalnızca Kentucky Senatörü Rand Paul'ün Senato'ya yaptığı itiraz dikkat çekti. Paul'ün sunduğu tasarı, Senato Dış İlişkiler Komitesine gönderildi ancak henüz herhangi bir işlem yapılmadı. Bu durum, ABD yönetiminin resmi bildiriminin ardından Kongre'deki 15 günlük sürenin dün gece ABD saatiyle sona erdiği anlamına geliyor. 

Böylece ABD Silah İhracat Kontrol Yasası (AECA) çerçevesinde satış süreci, ilgili kurumlar arasında engelsiz bir şekilde başlayabilir. AECA yasasına göre, NATO üyesi ülkeler için bu süre 15 gün, NATO üyesi olmayan ülkeler içinse 30 gün olarak belirlendi.

ABD Türkiye F 16

26 Ocak’ta satışa onay verilmişti

Yabancı ülkelere yapılan silah satışlarına ilişkin değerlendirme ve itiraz sürecinde, Senato Dış İlişkiler Komitesi ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin inceleme ve itiraz yetkisi bulunmaktadır. Her iki komite de, 26 Ocak'ta yapılan bildirim gününde Türkiye'nin F-16 satışına onay verdiklerini açıklamıştı.

Türkiye, ABD'den 40 adet yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı alımı ve envanterindeki 79 uçağın modernizasyonu için talepte bulunmuştu. Geçen yıl, bazı Kongre üyelerinin F-16 satışını şarta bağlayan ek maddeleri ABD Savunma Bakanlığı Bütçe tasarısından çıkarılmıştı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal