Evcil Hayvan ile Depresyon Tedavisi

Evcil hayvanlar ile geçirilen zamanın, psikolojiye ne yönde etki ettiği yıllardır araştırılan bir konu. Günümüzde psikolojik bir rahatsızlık olan depresyonun, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediği biliniyor. Bireyler üzerinde hayvanların nasıl bir etkisi var? İşte detaylar...

10.09.2020-10:40 - (Son Güncelleme: 10.09.2020-10:29) Evcil Hayvan ile Depresyon Tedavisi

Yıllardır hayvan sevgisinin psikolojiyi olumlu etkileyip etkilemediği araştırma konusu. Uzmanlar, hayvan sevgisinin depresyona karşı bir önlem niteliği taşıdığını ve gelişim çağındaki çocukları olumlu yönde etkilediğini belirtiyor. 

Uzman Klinik Psikolog Dilek Gülveren, evcil hayvanlar ile ilgili olarak 'Evcil hayvanlarımız negatif duygulardan uzaklaşmamıza ve stresimizi azaltmaya destek oluyor' dedi ve çocuklar için de 'Özellikle hayvan sevgisi ile erken tanışan çocuklar özgüven sahibi, empati kurabilen bireyler olarak yetişebiliyor” diye belirtti.

Çağımızda depresyonun birçok kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini söyleyen Uzman Klinik Psikolog Dilek Gülveren, hayvan desteği ile depresyon hastalığının tedavisinin yapılabileceğini söyledi. 

FİZİKSEL, RUHSAL VE SOSYAL AÇIDAN ETKİLİ

Gülveren, 'Hayvan destekli tedaviler, yaşam kalitesini arttırırken, fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan tam iyilik hallerinin korunmasına yardımcı oluyor. Hayvan etkileşiminde olan insanlarda ise özgüven artışı, dengeli ruh hali ve bununla birlikte gelişen sağlıklı bir sosyal çevre gözleniyor. Depresyonun en belirgin semptomlarından biri istek kaybı, enerji düzeyinde azalma, mutsuzluk ve günlük yaşamın sorumluluklarını yerine getirmede zorlanmadır. Depresyon tedavi protokollerinde, yürüyüş de olmak üzere değişik spor aktiviteleri önerilir. Bu kapsamda bir evcil hayvanla yapılacak olan kısa yürüyüşler tedavi derinliğini artıracaktır' açıklamasını yaptı.

Uzman Klinik Psikolog Dilek Gülveren çocuklar üzerinde de olumlu etkileri olduğundan bahsetti ve “Çocuk ve hayvan arasında gelişen sosyal etkinlikler, aile bağlarının güçlenmesini sağlar. Çocuk empatiyi, doğru iletişim kurabilmeyi ve paylaşmayı öğrenir. Sorumluluk aldıkça öz saygısı ve öz güveni artarak gelişir. Evcil hayvan sorumluluğu alan çocukların, sosyal becerilerinin arttığı, bireysel kararlar verebilme yeteneklerinin yükseldiği ve daha dışa dönük olduğu gözlemlenmektedir” diye belirtti.

HER YAŞ GRUBUNA FAYDASI VAR

Alzheimer ve demans tanısı konmuş hastalar için de evcil hayvan ile zaman geçirmenin faydalı olduğunu söyleyen Gülveren, evcil hayvanların yaşlılardaki yalnızlık hissini azalttığını, yaşlıların daha aktif ve hareketli bir yaşam sürdürmelerine yardımcı olduğunu da ekledi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal