Ev sahibi olmak isteyenler merak ediyor: TOKİ taksitleri mi banka kredileri mi?

TOKİ ucuz konut projesi kapsamında ödenecek olan taksitlerin enflasyona göre artacak olması vatandaşlar arasında büyük tartışma yarattı. Ev sahibi olmak isteyen milyonlarca vatandaş, ‘’TOKİ taksitleri mi banka kredileri mi?’’ sorusunun yanıtını arıyor. İşte detaylar...

17.09.2022-09:56 - (Son Güncelleme: 17.09.2022-15:53) Ev sahibi olmak isteyenler merak ediyor: TOKİ taksitleri mi banka kredileri mi?

Türkiye’nin şu ana kadarki en büyük sosyal konut projesinin detayları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere yurdun dört bir yanında sahipleriyle buluşturulacak olan konutların uygun taksitlerle ödenebileceği ifade edilmişti. Fakat taksitlerin her yıl memur maaşlarına yapılacak zam oranında yılda iki defa artırılması tartışma konusu oldu. 

TOKİ taksitleri mi banka kredileri mi?

Sabah gazetesi, TOKİ finansmanının banka kredilerinden daha avantajlı olduğunu yazdı. Gazeteden paylaşılan habere göre  Her yıl ortalama yüzde 10 artış üzerinden taksitlerin belirlendiği liste toplamda banka kredilerinden daha uyguna geliyor.

TOKİ'nin kampanyasında 2+1 daire için 240 ay ödeme öngörülüyor. Belirlenen taksit tutarı ise 2 bin 280 lira. Önümüzdeki 20 yıl boyunca ortalama maaşlara yapılacak zammın yüzde 10 olduğu dikkate alındığında bu kampanyadan 2+1 daire alanlar toplamda 1 milyon 548 bin lira ödeyecek.

TOKİ taksitleri

Aylık taksit ödemesinin her yıl yüzde 10 arttığı dikkate alınırsa, ikinci yıl taksit 2 bin 508 lira, üçüncü yıl 2 bin 758 lira, üçüncü yıl 3 bin 33 lira olacak. 20 yıl sonunda en son taksit ödemesi ise 13 bin 737 TL olarak gerçekleşecek.

Banka kredileri daha pahalı

TOKİ finansmanının, banka kredilerine göre daha avantajlı olduğunu söyleyen Sabah gazetesi yaptığı hesaplamada Merkez Bankası verilerine göre bankacılık sektöründe konut kredisinde aylık ortalama faiz yüzde 1.65 seviyesinde. 600 bin liralık konutun yüzde 10'unu peşin ödeyip yüzde 80'i için kredi çekildiğinde 432 bin liralık bir kredi çekilmiş olacağını yazdı.

Böylelikle yapılan aylık ödeme 20 yıl boyunca her ay 7.128 TL olacak. Bu rakamı asgari ücretlinin şu anda bile karşılaması mümkün değil. 20 yılın sonunda da yapılacak toplam ödemenin 1 milyon 745 bin liraya ulaşacağı vurgulandı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal