Ev almak isteyenlere müjdeli haber geldi! Belli bir miktarın üzerindeki KDV payında düşüş yaşanacak

Ev almak isteyen milyonlarca vatandaşı sevindiren haber geldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, gıda ürünlerine gelen indirimlerinde ardında konut sektöründe de sadeleştirmeye gidiyor. Buna göre gayrimenkul sektöründe KDV payı azaltılacak.

21.03.2022-10:03 - (Son Güncelleme: 21.03.2022-10:17) Ev almak isteyenlere müjdeli haber geldi! Belli bir miktarın üzerindeki KDV payında düşüş yaşanacak

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati sevindiren açıklamayı yaptı. Buna göre Nebati, gıda sektöründe ilk adımın atıldığını ve KDV'nin sadeleştirilmesine yönelik çalışmaların Erdoğan'a sunulduktan sonra teker teker hayata geçirileceğini açıkladı. Bu gelişmenin üzerinde milyonlarca vatandaşın ve sektör temsilcisinin gözü kulağı KDV’de gelecek indirimde. Söz konusu indirimin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ikili KDV sistemine yönelik şekilde uygulanacağı belirtiliyor.

Vergi uygulaması ön planda

Alınan bilgiler doğrultusunda, sektörden yetkili isimler konutlarda 1-2 metrenin geçilmesi durumunda yüzde 18 KDV ödenmesinin yasa dışı uygulamaları da beraberinde getirdiğini öne sürdü. Bu projede, konut satışı yapılırken, evin net metrekaresinin kullanımını yaygınlaştıracak vergi uygulamasının hayata geçirilmesi fikri ortaya atıldı.

Hayata geçirilmesi düşünülen yeni modelle birlikte tüketicinin 150 metrekareden fazla bir alana sahip konut aldığında fahiş bir fiyatla karşı karşıya kalması söz konusu olmayacak. Bu yeni modelin uygulanmasıyla beraber 150 metrekarelik bölümün yüzde 18’den vergilendirilmesine karar verildi.

Vergi uygulaması ön planda

Sektör canlanabilir

Buna bir örnek vermek gerekirse, 150 metrekare olan ve 1 milyon lira fiyat biçilen bir daireye 80 bin lira KDV ödenirken, 155 metrekarelik bir konut için 180 bin lira KDV ödeniyor. Hayata geçmesi planlanan sistemle birlikte 5 metrekarelik bölüm yüzde 18’den vergilendirilecek ve bu miktar 5 bin 805 lira olacak. Sektörden yetkili isimler bu düzenlemeyle birlikte geniş evlere olan talebin yükseleceğini ve gayrimenkul sektörünün de canlanacağını ifade ediyor.

Bu uygulama sayesinde ev almak isteyen vatandaşlar 160 metrekarelik konut almak isterken fahiş yüksek bir fiyat ile karşılaşmayacak. Yalnızca sıfır konutları kapsayan KDV indirimi uygulanırsa da yapılacak olan indirim oranına bağlı olarak değişiklik gösterebilecek.

Tapuda da değişikliğe gidilebilir

Öte yandan alınan bilgiler doğrultusunda kentsel dönüşümde uygulanan yüzde 1’lik politikanın devamına karar verilirken tağu harçlarına da bazı düzenlemelerin gelmesi bekleniyor. Günümüzde tapu harcı eve biçilen değerin binde 20 oranında alınıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal