Kira neye göre artar? Kira zammı nasıl hesaplanır? Kira artışı hesaplama yöntemleri

Zam haberlerinin gündemden düşmediği şu günlerde kira zamları da merak konusu oldu. Birçok kişiyi yakından ilgilendiren kira fiyatları gündemde yerini aldı. Kiracılar ve ev sahipleri, kira artışları neye göre yapılır? Kira zammı nasıl belirlenir? Gibi sorulara yanıt arıyor.

20.03.2022-23:14 - (Son Güncelleme: 20.03.2022-23:15) Kira neye göre artar? Kira zammı nasıl hesaplanır? Kira artışı hesaplama yöntemleri

Ev sahibi ve kiracı arasında yapılan sözleşmelerin dışında da kira fiyatlarını etkileyen faktörler oluyor. Bazı ev sahipleri, kendi kriterlerine göre yıl içinde kiralara zam yaparken kiracılar bu zamların neye göre yapıldığını merak ediyor. Kira artışı neye göre yapılır? Kira zammı nasıl hesaplanır? Gibi sorular araştırılarak yanıt aranıyor. Kira artışı, kiracı ve en sahiplerini ilgilendiren, her iki tarafa da belli sorumluluklar yükleyen bazı kurallara dayanmaktadır. Kira bedelleri, ev sahibi ve kiracı arasında yapılan sözleşmelerle ve devlet tarafından koyulan kurallarla belirlenir. Her iki tarafın da bu kurallara uyması gerekmektedir. Kira bedellerine yönelik devletin belirlediği alt ve üst limit kurallarına uymadan ücretlendirme yapılması halinde taraflara hak talebi doğmaktadır.

Kira Artışı

Kira artış oranı nasıl hesaplanır?

Kira zammında etkili olan birçok faktör vardır. Kiralık mülklerin kira bedellerine yılda bir kez zam yapılmaktadır. Kira bedeline yapılan bu artış miktarı, bir önceki yılın kira tutarına ve 12 ayın Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)’ne göre belirlenmektedir. Mülk sahibi kira bedeline TÜFE oranından fazla bir zam yapamaz. Kira bedeline yapılan zam, Borçlar Kanunu 344.madde dikkate alınarak yapılmak zorundadır.

İş yeri kira zammı neye göre yapılır?

İş yerlerinin kira bedellerine uygulanan zam da TÜFE dikkate alınarak yapılmaktadır. Bir iş yerinin kirasına yapılacak zam, TÜFE’den fazla olamaz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal