Eskişehir’de Telefon Dolandırıcılarından İlginç Taktik: Paralel Hat Yöntemi

Her gün yüzlerce insanın maruz kaldığı en yaygın dolandırıcılık yöntemlerinden biri olan mobil dolandırıcılığa uğrayan vatandaş neler anlattı? Mobil dolandırıcılıktan nasıl kendimizi koruyabiliriz? Mobil dolandırıcılığa ilişkin tüm cevaplar.

24.12.2021-11:18 - (Son Güncelleme: 24.12.2021-11:34)

Polis olduklarını söyleyen dolandırıcılar, S.Y.’yi ikna etmek için 155’i aramasını istedi. 155’i aramış olan S.Y., telefonu dolandırıcıların açması üzerine ikna edilip, 370 bin lira para yoladı. İşte Eskişehir’de, telefon dolandırıcılarının kullanmış oldukları paralel hat yöntemi.

370 BİN TL GÖNDERDİ

Eskişehir’de yaşayan evli ve 2 çocuk babası S.Y. (73), kimliği belirsiz şahıslar tarafından evinde bulunan sabit telefon ile arandı. S.Y.’den bilgisini verdikleri banka hesabına 370 bin TL para göndermesini talep eden dolandırıcılar, S.Y.’nin inanmaması üzerine çağrıyı sonlandırıp 155 Polis hattını aramasını istedi. Telefonu kapatıp 155’i arayan S.Y.’nin aramasına aynı şahıslar cevap  verdi. Şüphelilerin polis olduğuna ikna olan vatandaş, önce 220 bin TL sonra da 150 bin TL olacak şekilde toplamda 370 bin TL’yi dolandırıcıların hesabına yolladı.

DOLANDIRILDIĞINI 1 SAAT SONRA ANLADI

Telefon görüşmesinden yaklaşık 1 saat kadar sonra dolandırıldığını farkeden S.Y., Odunpazarı İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne giderek şikayetçi oldu. Olayla ilgili Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatılması kararı aldı.

MOBİL DOLANDIRICILIKLARI TESPİT ETME VE KENDİNİZİ KORUMA 

Cep telefonu dolandırıcılıklarından kaçınmak, özellikle de dolandırıcılar insanları kandırmak için sürekli yeni yöntemler bulduklarından artık dijital hayatlarımızın bir parçası haline geldi. Fakat bazı dolandırıcılıklar her zaman kolay fark edilemeyebiliyor, bu nedenle yeni dolandırıcılık yöntemlerinden haberdar olmak ve bunları tespit etmeyi öğrenmek oldukça önem kazanmış durumda. Bunun nedeni, kişisel hesaplarınızın gizlilikleri ihlal edildikten sonra bu hesapları kurtarmanın bazen oldukça zor olması.

telefon dolandırıcılığı

TELEFON DOLANDIRICILIĞI YÖNTEMLERİ NELERDİR ?

Cep telefonları günümüzde en değerli eşyalarımız arasında yer almaktadır ve siber suçlular da bunun bilincindeler. Cep telefonlarını her zaman yanımızda taşırız ve hayatlarımızdaki en gizli bilgilere erişmek için cep telefonlarına ihtiyaç duyarız. Telefonlarımıza bağladığımız bankacılık bilgileri, e-postalar ve diğer hassas veriler, telefonları kimlik hırsızlığı ve sahtekârlık açısından mükemmel bir hedef olmuş durumda. Cep telefonu dolandırıcıları, sizi kandırarak cihazınıza gönüllü olarak virüs bulaştırmanıza veya gizli bilgileri onlara vermenize sebep olmaktalar.

Bilinen mobil dolandırıcılık türlerinden bazıları şu şekilde:

Cep telefonu virüsleri ile dolandırıcılık

SMS yolu ile  şifre hırsızlığı (Smishing)

Sesli mesaj yolu ile dolandırıcılık (Vishing)

Tek çaldırma yöntemi ile dolandırıcılık

CEP TELEFONU DOLANDIRICILIKLARI NASIL TESPİT EDİLİR ?

Her türlü dolandırıcılık, duygularınız üzerinden oynanmış olan bir oyun ve güveninizi kazanma uğraşısıdır. Dolandırıcılıkların arkasındaki bazı duygusal motivasyonlara şunlar örnek olarak gösterilebilir: Acil durumlar veya tehditler sizi daha hızlı hareket etme konusunda teşvik edebilir. Bir eylemde bulunmadığınız için kötü sonuçlarla karşılaşacağınızdan korkar veya endişelenirseniz bir şey yapmadan önce sorular sormayı deneyin. Her dürüst insan, sorularınıza cevap vererek iddia ettikleri şeyin gerçek olduğunu kanıtlayacaktır. Dolandırıcılar, size uyguladıkları baskıyı fazlalaştıracaktır. Acil durum olarak karşılaşabileceğiniz yaygın durumlardan bazıları borçlar, vergi iadeleri veya yasal anlamda yapılan suçlamalardır. Empati zor durumdaki başka insanlara yardım etme isteğinden kaynaklanmaktadır ve bu durum reddetmenizi daha da zor kılmaktadır. Bu durumun gerçek olup olmadığını sorguladığınız için kendinizi suçlu hissederseniz bu tehlike çanları çalıyor demektir. Dolandırıcılar, bir hayır kurumunun veya diğer toplumsal davaların bir parçasıymış gibi rol yapabilirler. Yakın zamanda olan bir doğal afet veya diğer güncel sorunları hikâyelerinde kullanarak sizi kandırmak için uğraşabilirler. Büyük vaatlerde bulunma, dolandırıcın bir ödül karşılığında sizden istediği şeyi yapma konusunda sizi isteklendirebilir. Sunulan teklif sizi heyecanlandırır veya umutlandırırsa temkinli davranmaya kalkışabilirsiniz. Dağıtılan bir ödülü kazanmanız veya bir tatil paketinde size büyük bir indirim sunulması, bu duruma örnek olarak gösterilebilir. Her dolandırıcılık eyleminde istek üzerine bir şeyleri yapmanız için harekete geçirilmeye çalışılırsınız. Dikkat edilmesi gereken dolandırıcılık isteklerinden bazıları şu şekildedir: Özellikle nakit olarak veya bazen de bir hediye kartı ile ödeme yapmak. Bu şekilde yapılan ödemelerde para iadesi almak hiçte kolay değildir. Banka hesabı numarası, sosyal güvenlik numarası veya çevrimiçi oturum açma bilgisi gibi bilgileri vermek. Bir hesapta oturum açmak veya daha fazla bilgi almak için bir bağlantı aracılığıyla bir web sitesine giriş Antivirüs uygulaması gibi bir uygulama veya dosyayı indirmiş olmak. Telefon üzerinden size ulaşıldığında veya bir bildirim aldığınızda bunlardan herhangi biriyle karşılaşırsanız çok dikkatli davranın. Çoğu durumda iddia edilen durumu araştırmak için herhangi bir eylemde bulunmayı reddetmeniz veya ertelemenizi gerekli kılabilir.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal