Nafaka Düzenlemesinde Sona Yaklaşıldı! Bir Aşamada Devlet Üstlenecek

Adalet Bakanlığı tarafından çalışmaları sürdürülen nafaka düzenlemesi, yeni yılda Meclis gündemine getirilmeye hazırlanılıyor.

24.12.2021-10:34 - (Son Güncelleme: 24.12.2021-10:34)

Nafaka düzenlemesinde sona doğru yaklaşılıyor. Gündemde olan düzenlemelerin içinde boşanma aşamasında olan kadına evlilik süresince nafaka ve devlet desteği modeli yer alıyor. Bununla birlikte düzenlemelere ‘aile arabuluculuğu’ sistemi de gelebileceği düşünülüyor. 

Nafaka düzenlemesi, 2022 yılında gündeme getirilmeye hazırlanılıyor. Bakanlık tarafından uzun süredir üzerinde çalışılan düzenlemeye göre, boşanmış bir erkeğin eski eşine evlilik süresinde ya da yarısı kadar belli bir zaman nafaka ödeyecek. 

Öte yandan kadının boşanmış olduğu eşinden aldığı nakafa süresinin bitmesi durumunda, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın nafaka ödemesini devletin üstleneceği öğrenildi. 

MUHATAPLIK YAŞANMASIN

Adalet Bakanlığı ve AK parti yetkilileri, eşinden boşanan kadının aile mahkemesi tarafından belirlenen nafaka ile geçinmek durumunda kaldığını ifade ederek, ‘Erkekler nafakadan şikâyet edebiliyor. Ancak bizim kadının nafakasız kalmayacağı bir sistemi kurgulamamız gerekiyor. Örneğin kadın 45 yaşında, boşanmış. İşi yok, eğitimi yok. Bir anlamda eşine güvenmiş. Boşanınca bir anda ortada kalıyor. Bunun önüne geçmemiz şart. Diğer taraftan erkeğin de ilanihaye nafaka ödemesi yerine önünü görebilmesini sağlayacak bir sınırın çizilmesi gerekiyor’ değerlendirmelerinde bulundu.  

NAFAKA SÜRESİ BİTTİĞİNDE DEVLET ÜSTELENİYOR

Bakanlık tarafından hazırlanan nafaka düzenlemesine göre, aile mahkemeleri tarafından görülen davada boşanmış bir erkeğin, eski eşine belli bir müddet nafaka ödemesi yapacak. Bu ücret çiftin evliliği süresi ya da yarısı kadar olacak şekilde belirleneceği bildirildi. Kadının, eşinden aldığı nafakanın süresinin bitmesiyle nafaka alamaması durumunda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üzerinden nafaka ödemesinin yapılması planlanıyor. Bu amaç doğrultusunda eşinden boşanan kadının herhangi bir mağduriyet yaşamadan hayatını sürdürmesi sağlanıyor. 


Kaynaklardan edinilen bilgilere göre, çalışmalarının devam ettiği düzenlemeyle ilgili ‘Böyle bir düzenlemenin bütçeye yükü üzerinde çalışıyoruz. Konunun gecikmesinin sebebi de bu. Temel prensibimiz, kadının mağdur olmaması. Nafaka konusu, kadına yönelik şiddetin de en önemli sebeplerinden birisi. Kadın, boşandığı eşiyle bu yönde bir muhataplık yaşamasın ama nafakasını da almaya devam etsin istiyoruz’ değerlendirmelerini yapıyor. 

ÖNCE BOŞANMA, VELAYET, NAFAKA SONRA TAZMİNAT

Adalet Bakanlığı, aile mahkemelerinde görülen boşanma davalarında, öncelikli olarak tarafların boşanmasına, çiftin çocuğu varsa kimde kalacağına ve ne kadar süreyle nafaka ödeyeceğine karar verilmesini uygun gördü. Boşanma davasında çekişmeli olan kısımlarının ise sonraya bırakılacağını belirtti. Meclis gündemine girmeye hazırlanan düzenlemede, dava dosyalarında ‘aile arabuluculuğu’ sisteminin de devreye sokulması planlanıyor. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal