Erken Seçim Olur mu?

Muhalefet erken seçim istiyor. Merkez Bankasının faiz indirmesi sonucu artan dolar kuru, erken seçim seslerini yükseltti. Peki, erken seçim olur mu? Erken seçim ne zaman olacak?

22.10.2021-14:17 - (Son Güncelleme: 11.12.2021-16:53) Erken Seçim Olur mu?

Merkez Bankasının faiz indirimi sonrası dolar kurunun artışı, gelen fiyat güncellemeleri, benzin ve motorinde ÖTV’nin sıfırlanması sonucu benzine bir haftada 3 zam gelmesiyle birlikte “erken seçim olur mu?” soruları sorulmaya başlandı. Asgari ücrete gelecek zammın vatandaşta tedirginlik yapıp yapmadığı tartışılıyor. Ana muhalefet lideri Kemal Kılçdaroğlu, erken seçim hakkında bugün açıklama yaparken, MHP ve Ak Parti hükümeti bir süredir erken seçim sonuçlarını cevaplıyor. Peki, erken seçim olur mu? Olursa erken seçim ne zaman? 

MECLİS BAŞKANI ERKEN SEÇİM AÇIKLAMALARINDA BULUNDU

TBMM başkanı Mustafa Şentop, erken seçim açıklamalarında bulundu. Şentop, “Bir kere nitelikli çoğunluk aranıyor, beşte üç. Cumhurbaşkanının veya Meclis’in bu yönde bir karar vermesi halinde birlikte seçimler yenileniyor. Hem Cumhurbaşkanlığı seçimi hem Meclis’in seçimi. Seçimin yenilenmesi yani eski tabirle erken seçimin gerçekleşmesi için çok ağır, zorlaştırıcı şartlar konulmuş. Niye? Çünkü Türkiye’nin temel problemi istikrarsızlıktı. 2002’den önce hiçbir dönem, tam olarak öngörülen süresi içerisinde tamamlanarak bitmiş değil. Sürekli vaktinden önce seçimler yapılmış ve ardından oluşan hükümetler istikrarsızlık sebebiyle değişikliklere uğramış.” 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ERKEN SEÇİM AÇIKLAMASI

Türkmenistan dönüşü gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Elinden gelen her şey neymiş? Şu anda AK Parti Genel Başkanı olarak ben, MHP Genel Başkanı olarak Sayın Bahçeli, aynı şekilde Büyük Birlik Başkanı olarak Sayın Destici açıklamalarımızı yaptık. Bu işin tarihi Haziran 2023 dedik. Bu değişmeyecek. Kulağı var duymuyor, gözleri var görmüyor! Bunları bu kadar açık söyledik. Sizin gücünüz bu ülkede bir erken seçim kararı almaya yeter mi yetmez mi? Yetmez! Daha neyi konuşuyoruz, neyi tartışıyoruz. Her şey bu kadar açık ve net ortada. Boşuna uğraşıyorlar. Adeta boş teneke çalıyorlar

MİLLET İTTİFAKINDAN ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’le görüştü. İttifakın ikilisi, yanlarında ekonomik kurmaylarıyla toplantı yaptılar. Kılıçdaroğlu, ekonomik durumdan dem vurup erken seçimin derhal olması gerektiğini savundu. Akşener, Kılıçdaroğlu'nun sözlerine katıldığını ekledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimin zamanında yapılacağını her katıldığı toplantıda dile getiriyor.  


İYİ PARTİ ERKEN SEÇİM İSTİYOR!

Doların faiz kararı sonrası dramatik yükselişinden sonra muhalefetten erken seçim çağrıları gelmeye başladı. Eski Merkez Bankası başkanı ve İyi Parti Ankara milletvekili Durmuş Yılmaz, enflasyonla mücadelenin artık kalmadığını, doların durmayan yükselişi ve cari açıkla birlikte hükümetin seçim hazırlığı yapacağını söyledi. Yılmaz, en geç 2022 Kasım ayında erken seçim olacağının garantisini veriyor. Kısa vadede büyümenin olduğunu kabul eden Durmuş Yılmaz’a göre hükümet, kısa vadede büyümeyi seçimde avantaj olarak sunacak. 2021 yılı sonunda beklenen yüzde 8 – 10 arası büyümeyi seçim vaadi olacak gösterecek. 

KILIÇDAROĞLU ERKEN SEÇİM SORULARINI CEVAPLADI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılçdaroğlu, il ziyaretleri doğrultusunda yaptığı Kars ziyaretinde erken seçim sorularını cevapladı. Muhalefet sık sık erken seçim çağrısında bulunuyorsa da AK Parti’den her zaman ret yanıtı geliyor. Kılçdaroğlu erken seçim sorularına “Ekonomik buhran giderek derinleşiyor. Toplum daha büyük maliyetlere katlanmasın. Yoksa geçen her gün zaten bizim lehimize, onun lehine değil. Biz bunun da farkındayız ama biz Erdoğan’ı değil ülkeyi düşünüyoruz.” cevabını verdi. Kulislerden gelen haberlere göre CHP erken seçim istemiyor. Ekonominin kötüye gidip geri dönülmez yola girmesini, bu sayede seçimi kazanmak istiyorlar. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Kasım 2022’de seçim bekliyorum demesine rağmen erken seçim olmamasının kendi işlerine geldiğini de düşünüyorlar.

Kılıçdaroğlu, geçen haftalarda yaptığı açıklamada erken seçim değil, derhal seçim istediklerini dile getirmişti. Bu isteğe hükümetten ret cevabı geldi. CHP Genel Sekreteri Özel, erken seçime hazır olduklarını katıldığı bir programda dile getirmişti. Cumhuriyet Halk Partisi’nin erken seçim isteği uzun süre daha devam edecek gibi.


DEVLET BAHÇELİ ERKEN SEÇİM AÇIKLAMALARINDA BULUNDU

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 5 Ekim tarihinde erken seçim iddialarına cevap vermişti. Bir ara adı erken seçimle sürekli anılan Bahçeli, erken seçimin olmayacağını söyledi. Herkesin 2023’ü beklemesi gerektiğini, Millet İttifakının baskısıyla erken seçimin gerçekleşmeyeceğini dile getirdi.

BASKIN SEÇİM NEDİR?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bahsettiği baskın seçim, iktidar ya da muhalefet tarafından karşı partilerin henüz seçim hazırlığı yapmadığı dönemde yaptırılan seçime denir. Amaç, karşı partiye tuzak kurmaktır. Erken seçimde tarih belliyken, baskın seçimde tarih bir anda belli olur ve karşı partilerin hazırlanma ihtimali kalmadan seçim yapılır.

ERKEN SEÇİM NE ZAMAN OLUR?

Şu an iki seçeneği ötesi görünmüyor. Muhalefetin zorlamasıyla Kasım’ın bir Pazar günü erken seçim yapılır ya da seçimler Haziran 2023’te olur. Yeni gelen seçim anketlerinde muhalefetin iktidarla farkı hala kapatamadığını gösteriyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal