Erken emeklilikte flaş gelişme, işe giriş tarihi geriye çekilecek: Anında erken emeklilik!

Türkiye'de milyonlarca çalışan emeklilik hayali kurmaya devam ediyor. Erken emeklilik için SGK tarafından sunulan birçok uygulama bu kişiler faydalı olurken, birçok kişi ise bulunduğu meslek grubuna göre tanınan özel hakları tam olarak bilmiyor. Staj sürelerinin de emeklilik süresinden sayılmasını sağlayacak yöntem ise dikkat çekti.

17.03.2022-10:06 - (Son Güncelleme: 18.03.2022-15:07) Erken emeklilikte flaş gelişme, işe giriş tarihi geriye çekilecek: Anında erken emeklilik!

Erken emeklilikle ilgili yeni bir ayrıntı gün yüzüne çıktı. Bir taraftan EYT'lilerin sorunları, bir taraftan ise 3600 ek gösterge meselelerinin gündemde bulunduğu şu zamanlarda birtakım meslek kümeleri amacıyla erken emeklilik uygulamalarının neler bulunduğu araştırılmaya başladı. Bir süredir gündemde yer alan staj süreleri bu kapsam tarafında emekliliğe tesir edebilir. Normal şartlar altında staj süreleri emeklilikte tesirli değil. Fakat bu meslek grubu amacıyla enteresan ayrıntı ilgi çekiyor. Peki, nasıl erken emekli olunur? İşte ayrıntılar..

Borçlanma yoluyla emeklilik tarihi öne çekilebiliyor!

Ülkemizdeki emeklilik yasalarına göre çalışanlarda üç temel şart aranıyor. Bu şartlar arasında yer alan yaş, sigortalılık süresi ve prim miktarı dikkate alınıyor.

Ayrıca sigorta başlangıç tarihleri de söz konusu sürelerin değişmesinde etkili olabiliyor. SGK tarafından eksik primlerin ödenerek emekliliği öne çeken uygulamalar arasında doğum, askerlik ve yurt dışı borçlanmaları gibi seçenekler yer alıyor. Ancak borçlanma staj sürelerini kapsamıyor. Bu durumun istisnası ise bazı meslek grupları için tanımlanmış durumda.

Erken Emeklilik

Bu meslek gruplarında staj süreleri geçerli olacak!

Staj döneminde ödenen sigorta primi sadece iş kazası ve meslek hastalığı için sınırlı tutuluyor. Uzun vadeli sigorta kollarında yer alamadığı için emeklilikte staj süreleri sayılamıyor. Öte yandan birçok vatandaş staj sürelerinin de emeklilik primlerinde sayılmasını talep ediyor.

Staj sürelerinin emeklilik tarihini öne çekmesini sağlaması için ilgili kanunlarda bazı istisnalar da yer alıyor. Avukat adayları mezun olmalarının ardından 1 yıl süreyle yaptıkları staj için eğer sigortasız olarak çalışmışlarsa bu sürelerin borçlanılması sağlanıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal