Erdoğan'dan Putin'e net davet: Barış gayretlerimiz taçlansın!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. “Barış gayretlerini taçlandıralım.” diyen Erdoğan’a Putin, “Katkılarınız için minnettarız.” ifadesini kullandı.

02.04.2022-09:42 - (Son Güncelleme: 02.04.2022-10:55) Erdoğan'dan Putin'e net davet: Barış gayretlerimiz taçlansın!

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya ve Ukrayna heyetlerinin salı günü Dolmabahçe’de gerçekleştirdiği görüşme masaya yatırıldı. Erdoğan görüşmede, Rusya-Ukrayna heyetlerinin İstanbul'daki toplantısının olumlu ve yapıcı ilerlemesinin barışa dair ümitleri devam ettirdiğini belirtti. Tarafların duyarlı bir şekilde hareket etmesinin ve karşılıklı görüşmeleri devam ettirmesinin önemli olduğunu söyleyen Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'yi bir araya getirerek barış gayretlerini güzel bir şekilde noktalamak istediklerini belirtti. Rusya Devlet Başkanı Putin de Rusya-Ukrayna müzakere heyetlerinin görüşmesine İstanbul'un ev sahipliği yapmasından dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür ettiğini söyledi. Erdoğan, görüşmeden önce şu ifadeleri kullanmıştı:

"Sayın Zelenski ile görüşmemiz oldu. Özellikle Kırım ve Donbass noktasında bir adımın atılması için en üst düzeyde liderlerle görüşmenin ve bu konuya da ev sahipliği yapabileceğimizi ifade ettik. Sayın Zelenski'nin olumlu bakışı var. Sayın Putin'in de daha önce olumlu yaklaşımı söz konusu idi. Tarih olarak onlar belirleyecek. Eğer İstanbulumuzda liderler zirvesini gerçekleştirebilir ve neticesinde de olumsuz gidişi olumlu bir hale dönüştürmenin kararını iki liderle gerçekleştirebilirsek Türkiye olarak büyük mutluluk duyacağız. Gelenleri imha ettik. Ciddi şekilde takip ediliyor. Şu an için sıkıntı yok ama tedbiri elden bırakmayacağız."

Erdoğan'dan Putin'e net davet: Barış gayretlerimiz taçlansın!

Savaşın başından beri 4 görüşme

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Ukrayna savaşının başladığı günden bugüne dek Zelenski ile 6, Putin ile de 4 kez görüşme gerçekleştirdi.

Kremlin'den yapılan açıklamada Putin'in İstanbul'daki barış görüşmeleri sebebiyle Erdoğan'a teşekkür etti. Söz konusu açıklamada iki liderin Donbass'ın korunmasına yönelik özel askeri hareket kapsamında insani koridorları da görüştüğü aktarıldı. Cumhurbaşkanı’nın Türk vatandaşlarının ve ticari gemileri savaş alanından çıkarılmasına sunduğu katkı nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e teşekkür ettiği belirtildi.

Temaslara ara verilmiyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kolombiya Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Marta Lucia Ramirez ile gerçekleştirdiği görüşmelerden sonra bazı açıklamalar yaptı. Çavuşoğlu, Ukrayna ve Rusya'nın İstanbul'daki görüşmelerde somut ilerlemeler yaşandığını söyleyerek, "Bunun devam etmesi, sonuçlanması gerekiyor. Liderler düzeyinde alınması gereken kararlar var, bakanlar düzeyinde paraflanması muhtemel bir anlaşma var. O nedenle temaslarımıza, ara vermeden her düzeyde devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan'dan Putin'e net davet: Barış gayretlerimiz taçlansın!

190 kişi tahliye edilecek

Çavuşoğlu, Ukrayna'nın Mariupol şehrinden yapılan sivillerin tahliyesi üzerine gelen bir soruya, "Bugün itibarıyla yaklaşık 30 civarında vatandaşımız var" dedi. Vatandaşların otobüslerle Mariupol'den çıkarılacağını belirten Çavuşoğlu, yaralıların da buradan çıkarılarak tedavi edilmesi için görüşmelerin sürdüğünü bildirdi. Çavuşoğlu, "Ukrayna'da şu anda 87 vatandaşımız var. Refakatçılarıyla beraber yaklaşık 190 civarında kişi var tahliye edeceğimiz.” şeklinde yanıt verdi.

Türkiye'yi tebrik ediyoruz

Bununla beraber Kolombiya Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Marta Lucia Ramirez, konuyla ilgili olarak "Bu savaşın bir an önce bitmesi ve diyaloğun sağlanabilmesi için oynadığı rolden ötürü Türkiye'nin bu anlamdaki liderliğini tebrik etmek gerekiyor.” şeklinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal