Erdoğan ve Merkel'den Veda Ziyaretinde Önemli Açıklamalar!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Merkel arasındaki görüşme tamamlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daveti üzerinde gerçekleşen veda ziyareti sonrasında ortak basın toplantısı düzenlendi. 

16.10.2021-14:55 - (Son Güncelleme: 16.10.2021-18:25) Erdoğan ve Merkel'den Veda Ziyaretinde Önemli Açıklamalar!

Günlerdir beklenen ziyaret nihayet gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel arasında Huber Köşkü’nde yapılan ikili görüşme sona erdi. Yapılan toplantı sonrasında ortak basın toplantısı yapan ikili, Almanya-Türkiye ilişkilerini ve gündemdeki diğer konuları değerlendirdi. Angela Merkel’in görevinden ayrılmadan önce Türkiye’ye yaptığı son resmi ziyaret olması nedeniyle veda ziyareti olarak yorumlanan toplantıda, geçmiş 16 yıllık diplomasi trafiği değerlendirilirken, geleceğe dair iyimser mesajlar verildi. Toplantı sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkel’e görevi boyunca yürüttüğü işbirliğinden ötürü teşekkürlerini iletti.

GÜÇLÜ İŞBİRLİĞİ MESAJI

Görüşme sonrası açıklama yapan Erdoğan, ‘Bugünkü görüşmemizde ikili ilişkiler başta olmak üzere gündemimizdeki meseleleri ayrıntılı ele aldık. Türkiye-AB ilişkilerinin geliştirilmesini teyit ettik. Kritik meselelerdeki beklentilerimizi değerli dostumla bir kez daha paylaştık. " dedi. Merkel ise, "Suriye'deki durum konusunda yoğun bir bilgi alışverişinde bulunduk. İdlib'deki durum hala gergin. Yine Libya konusunu ele aldık. Berlin Konferansı'nda başlatılan sürecin devamı Fransa'da olacak. Burada en kısa sürede kalıcı bir çözüm sağlanmasını istiyoruz’ şeklinde konuştu.

merkel

Yapılan ikili görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenleyen Erdoğan ve Merkel, basın mensuplarından 2'şer soru alıp yanıt verdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın basın toplantısında yaptığı açıklamalardan öne çıkanlar şu şekilde:

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: MERKEL'İN KATKILARINI TAKDİRLE HATIRLAYACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantı hakkında, ‘Diyaloğumuz bölgesel meselelere çözümler geliştirilmesine de ciddi katkılar sağlandı. Sayın Merkel sorumluluk üstlenmekten asla çekinmedi. Sayın Şansölyeye Suriye krizindeki samimi çabaları için şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. 26 Eylül'de Almanya'da gerçekleştirilen seçim sonuçlarının Alman halkı için hayırlı olmasını diliyorum. Yeni hükümet ve şansölyesine de şimdiden muvaffakiyetler diliyorum. Türkiye olarak tam üyelik yolunda önümüze çıkan onca zorluğa rağmen sayın Merkel'in bu süreçteki katkılarını her zaman takdirle hatırlayacağız. Bugünkü görüşmemizde ikili ilişkiler başta olmak üzere gündemimizdeki meseleleri ayrıntılı ele aldık. Türkiye-AB ilişkilerinin geliştirilmesini teyit ettik. Kritik meselelerdeki beklentilerimizi değerli dostumla bir kez daha paylaştık. Doğu Akdeniz, Libya, Afganistan'daki gelişmelerle ilgili fikir teatisinde bulunduk. Almanya'daki Türk toplumu ilişkilerimizin en önemli yönünü oluşturuyor.’ Şeklinde konuştu.

Türk-Alman dostluğuna vurgu yapar Erdoğan, ‘Kültürel ırkçılığın toplumsal köklerinin kurutulması, Türklerin Avrupa'da kendileri evlerinde hissetmelerine yardımcı olacaktır. Şansölye Merkel bu sorunların çözümü konusunda samimi çaba göstermiştir. Sayın Şansölye'nin bundan sonra da Türk-Alman dostluğuna önemli katkılar sağlayacağına eminim. Son ziyaret için değerli dostuma teşekkür ediyorum. Bundan sonraki hayatında kendilerine başarılar diliyorum’ ifadelerini kullandı.

Almanya Başbakanı Merkel'in basına yaptığı açıklamalardan öne çıkanlar ise şöyle:

ALMANYA BAŞBAKANI MERKEL: 16 YIL İÇİNDE BAŞARDIĞIMIZ BİR SÜRÜ KONU OLDU

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Merkel, ‘İyi ilişkileri sürdürmek için önümüzde çok fazla konu var. İş gücü anlaşmasının 60. yılını kutladık. Uğur Şahin ile Özlem Türeci önemli örneklerden. Sayın Cumhurbaşkanının söylediği gibi ırkçı ve yabancı düşmanı olaylarını takip edip, her zaman karşı çıktık. AB ile Türkiye ilişkilerine de değindik. Suriyeli mülteci ve göçmenler konusunda Türkiye çok önemli çalışmalara imza attı. Afganistan'a insani yardımı da görüştük. BM ile Afganistan'da felaketler yaşanmaması için çabalamalıyız. Suriye'deki durum konusunda yoğun bir bilgi alışverişinde bulunduk. İdlib'deki durum hala gergin. Yine Libya konusunu ele aldık. Berlin Konferansı'nda başlatılan sürecin devamı Fransa'da olacak. Burada en kısa sürede kalıcı bir çözüm sağlanmasını istiyoruz. Bunun için yabancı güçlerin buradan çıkarılması gerektiğini ifade ettim. Türkiye'de de çok yıkıcı orman yangınları oldu, Almanya'da yıkıcı sel felaketleri oldu. Bu durumlar bize iklimin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Çok kapsamlı bir görüşme oldu. 16 yıl içinde başardığımız bir sürü konu oldu, işbirliğimiz için Sayın Erdoğan'a teşekkür etmek istiyorum’ ifadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal