Erdoğan İran’a ne zaman gidecek? Erdoğan'ın İran programı belli oldu mu? İran cumhurbaşkanı kim?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İran ziyareti belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan 19 Temmuz'da İran'a ziyaret gerçekleştirecek. Bunun üzerine birçok kişi İran Reisi’nin kim olduğunu araştırmaya. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

05.07.2022-16:38 - (Son Güncelleme: 05.07.2022-18:09) Erdoğan İran’a ne zaman gidecek? Erdoğan'ın İran programı belli oldu mu? İran cumhurbaşkanı kim?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın diploması trafiği devam ederken bayramdan sonra İran'a gideceği açıklandı. 19 Temmuz'da İran'a gidecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile bir araya gelecek. Tahran'da görüşme gerçekleştirecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan  bölgesel gelişmeleri ele alacak. Vatandaşlar İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin kim olduğunu merak ediyor. 

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir? 

1960 yılının Aralık ayında dünyaya gelen İbrahim Reisi,  14 Aralık doğumludur. Hukukçu olan Reisi, 1979'da gerçekleştirilen devrimin ardından kariyerine 1981 yılında Kereç savcısı olarak başladı.Görevinde hızlı bir yükseliş Reisi,  kısa süre içerisinde Tahran Başsavcısı vekilliği görevine getirildi. 

İran Devrimi lideri Humeyni'nin talimatları doğrultusunda 1987 yılında hapisteki rejim muhaliflerine idam kararını veren komite içerisinde yer alan Reisi, ölüm komitesi olarak bilinen 4 kişilik heyet içerisinde  yer aldı. Muhalifler tarafından "katliam ayetullahı" olarak  adlandırılan Reisi’nin o süreç içerisinde 3 bin kişinin idam kararını verdiği öne sürülmüştür.

İbrahim Reisi Kimdir

Humeyni'nin ölümünden sonra Devlet makamında hızla yükselen Reisi, 1989-1994 yıllarında Tahran Başsavcısı olarak görev yaptı. 1994'de Devlet Denetleme Kurumu Başkanı olarak atanan İbrahim Reisi,  10 yıl bu görevde bulundu.

2004 yılına geldiğimizde Yargı Erki Başkanı Birinci Yardımcılığı görevinde yer alan Reisi,  2014'te ise İran genel Başsavcılığı görevine geldi.  2016'da ise Hamaney tarafından Meşhed kentindeki İmam Rıza Türbe ve Külliyesi Vakfı Başkanlığına geldi.

2017 yılında 19 Mayıs tarihinde düzenlenen seçimlere  aday olan Reisi,  Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye karşı seçimi kaybetti. 

Daha sonra Yargı Erki Başkanı Ayetullah Amuli Sadık Laricani'nin, Hamaney  tarafından görevden alınan Reisi, Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi’nin başına geçti. 2019 yılında ise Yargı Erki Başkanlığı'na geldi.

Görev yaptığı süre boyunca yolsuzluklar üzerine çalışmalar yapan ve büyük sorunlardan biri olduğunu vurgulayan Reisi,  görevi boyunca bu konu üzerinde çalıştı. 2009'da sosyal çalkantıları bastırması nedeniyle ABD tarafından oluşturulan yaptırım listesinde yer aldı. Bunun üzerine Reisi,  idamlarda oynadığı rol hakkında bir açıklamada bulundu. 

2021 yılında düzenlenen seçimlerde aday olan  İbrahim Reisi, yüzde 62 oy alarak ülkenin yeni Cumhurbaşkanı oldu.



Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal