Engelli sağlık kurulu raporu nedir, nereden alınır? Engelli sağlık raporu nasıl alınır? Engelli sağlık raporu kimlere verilir? Engelli sağlık raporu almak için gerekli evraklar belgeler

Engelli aylığı almak isteyen engelli vatandaşların belli koşulları yerine getirmesi gerekmektedir. Bunların başında engelli raporu almak ve engelli sağlık raporlarıyla ilgili gerekli evrakları tamamlamak gelir. Bu şartları yerine getirmek isteyen vatandaşlar, engelli sağlık raporu nasıl alınır? Engelli sağlık kurulu raporu nedir? Engelli sağlık raporu için gereken evraklar nedir? Gibi pek çok soruya yanıt aramaktadır. İşte engelli raporu almak için yapılması gerekenler…

23.05.2022-06:26 - (Son Güncelleme: 23.05.2022-06:26) Engelli sağlık kurulu raporu nedir, nereden alınır? Engelli sağlık raporu nasıl alınır? Engelli sağlık raporu kimlere verilir? Engelli sağlık raporu almak için gerekli evraklar belgeler

Belli oranda engeli bulunan ve engelli raporu bulunan vatandaşlara hayatın belli alanlarında kolaylıklar sunulmaktadır. Engellilik durumu bulunan ve bu şartlardan yaralanmak isteyen kişiler engelli raporu almak için gereken şartları merak etmektedir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın hizmete sunduğu engelli sağlık raporu ile birlikte engelli vatandaşlara bazı alanlarda imtiyaz sağlanmaktadır. Engelli sağlık raporu bulunan vatandaşlar engelli aylığı almakla birlikte, bakıcı aylığı ve benzer yardım ödemelerinden de faydalanabilmektedir. Bakanlık tarafından belirlenen şartları taşıyan kişiler engelli raporu alabilmektedir. Buna göre 2022 yılında engelli raporu almak için gereken belgeler nelerdir?

2005 yılında yürürlüğe giren Engelliler Hakkında Kanun ile birlikte vatandaşlara engelli sağlık raporu alma hizmeti verilmeye başlanmıştır. Bu raporu alan engelli vatandaşlara devlet tarafından bazı ayrıcalıklar sunulmaktadır. Engelli sağlık raporunu almak için bazı şartları karşılamak gerekmektedir. Bu şartlar birçok kişi tarafından merak edilmektedir. İşte engelli sağlık raporu almak için gereken koşullar…

Sağlık BAkanlığı

Engelli sağlık raporu nedir?

Engelliler için Sağlık Kurulu Raporu, Sağlık Bakanlığı tarafından yetki verilen hastanelerde vatandaşlara verilen bir sağlık belgesidir. Seçilen bu hastanelerde bulunan heyetlerdeki hekimler, engelli bireylerin durumlarını inceleyerek, engel derecesine ve engel sınıfına göre kişiyi ayırır. Değerlendirmenin ardından engelli bireye engel durumuna uygun olan engellilik raporu verilir.

Engelli raporu almak isteyen vatandaşların, yüzde 40 ve üzerinde bir engeli bulunması gerekmektedir. Hastanede hekimler tarafından belirlenen bu derecede, bireylerin engel durumu ve engel grubu dikkate alınır. Yüzde 40 oranının altında engeli bulunan kişilere engelli raporu verilmez. Yüzde 40 üzerinde engelli olduğunu ama heyetten daha az bir oran çıktığını savunan kişiler, heyet kararına itiraz edebilme hakkınsa sahiptir. İtiraz işlemi yaşanan vilayetin İl Sağlık Müdürlüğü’ne 30 gün içinde yapılmalıdır.

Engelli raporu almak için gereken belgeler

Sağlık Bakanlığı’nın engelli raporu vermek için görevlendirdiği hastaneler, engelli raporu almak isteyen kişilerden bazı belgeler talep eder. Talep edilen bu belgeler şu şekildedir;

T.C. kimlik kartı, 18 yaşından küçük olanlar için vasi belgesi, 5 adet fotoğraf, engellilere özel başvuru form belgesi, onaylı muayene belgesi ve eğitim alan engelli bireylerin eğitim aldığına dair belgeyi kurula sunmalıdır.

Sağlık Bakanlığı tarafından engellilerin engel durumunu belirlemek için 3 derece ile sınıflandırma yapılır. Bu dereceler hafif derece engelli, orta derece engelli ve ağır derece engelli olmak üzere üç gruptan oluşur. Buna göre;

Yüzde 40 ve 50 oranında engelli olanlar: Hafif

Yüzde 50 ve 80 oranında engelli olanlar: Orta

Yüzde 80 ve üstü oranında engelli olanlar: Ağır derece engelli olarak kabul edilir.

Engellilik derecesi yüzde 80 ve üzeri olan bireylere süresiz olarak engelli raporu verilir. Ağır derece engelli olmayan bireylere yani yüzde 80’in altında engeli bulunan bireylere süreli engelli raporu verilmektedir. Bu raporlar her yıl yenilenmelidir.

Engelli Raporu

Engelli raporu olan kişilere sunulan ayrıcalıklar nelerdir?

Engelli raporu bulunan kişilere sadece engelli maaşı verilmez. Engelli bireyler, ÖTV indiriminden yararlanır, devlet kurumlarında ve özel sektörler pek çok alanda istihdam edilirler. Engelli bireylere sağlanan ayrıcalıklar arasından şunlar bulunur;

Engelli bireyler, bütün iç ve dış hatlar uçuşlarında yüzde 20 indirim kazanır,

200 metrekareden küçük evler için konut vergisinden muaf tutulur,

Müze ve Ören yerlerine ücretsiz giriş yapar,

Milli parklar ve tabiat parklarına giriş ücretsiz,

Devlet tiyatrolarını ücretsiz izler,

GSM operatörlerinde özel tarife uygulanır,

TOKİ her projenin yüzde 5’ini engellilere ayırmaktadır.

0-18 yaş için hangi rapor alınıyor?

18 yaşın altındaki engelli kişiler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından oluşturulan Çocuklar için Özel Gereksinim Değerlendirme Raporu’na (ÇÖZGER) başvurmalıdır. Engelli çocukların ebeveynleri ya da vasileri dilekçeyle birlikte Sağlık Bakanlığı’nın görevlendirdiği hastanelere başvurarak engelli raporu alabilmektedir.

Engelli bireylere verilen maaş 2022 yılında Bin 264 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Bu tutar, 2021 yılında 991 TL’ydi.

Hatice Üneş
haticeu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal