Endogami nedir, ne anlama gelir? TDK’ya göre endogami ne demek?

Bir aile kavramı olarak bilinen endogami kelimesinin kökeni ve anlamı pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Peki Endogami nedir, ne anlama gelir? TDK’ya göre endogami ne demek? İşte detaylar…

27.02.2024-12:27 - (Son Güncelleme: 27.02.2024-12:27) Endogami nedir, ne anlama gelir? TDK’ya göre endogami ne demek?

Türk Dil Kurumu’nun (TDK) endogami kelimesini nasıl anlamlandırdığı vatandaşın gündemini yoğun bir şekilde meşgul ediyor. Endogami kelimesinin ne demek olduğunu öğrenmek isteyenler internet üzerinden kelime anlamı araştırmaları yapıyor. Peki Endogami nedir, ne anlama gelir? TDK’ya göre endogami ne demek?

Endogami nedir?

Endogami, belirli bir sosyal grup, dini mezhep, kast veya etnik grup içinde çiftleşmenin kültürel bir uygulamasıdır. Bu uygulama, grup veya inanç yapısı dışından gelen bireylerin evlilik veya diğer yakın kişisel ilişkiler için uygun olmadığı düşüncesiyle reddedilmesini içerir. Endogamiye karşıt olan kavram ise dış evliliktir ve bu, bir kişinin kendi sosyal grubu veya inanç yapısı dışındaki biriyle evlenmesini tanımlar.

TDK endogami

Endogami, birçok kültürde ve etnik grupta yaygın olarak görülür. Bazı dini ve etnik gruplar, geleneksel olarak içsel evliliği benimsemiş olsalar da, zaman zaman dış evlilik, evlilik için ek bir din değiştirme gerekliliği gibi faktörlerle birlikte ortaya çıkabilir. Bu durum, eşin dinini kabul eden kişinin, dış evlilik yaparak toplum dışından biriyle evlenmesine izin verir. Endogami, genetik bozuklukların kapalı bir topluluk içinde yayılmasına neden olabilecek olan akrabalıkla karıştırılmamalıdır.

TDK’ya göre endogami ne demek?

TDK'ye göre endogami "iç evlilik" anlamı taşımaktadır.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal