Ramazan öncesinde Ticaret Bakanlığı'ndan eş zamanlı market denetimi! İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin…

Ticaret Bakanlığı, yaklaşan ramazan ayı öncesinde Ankara, İstanbul, Adana, Mersin, Bursa, Antalya, Konya, İzmir, Kocaeli ve Kayseri illerinde bulunan marketlerde eş zamanlı fahiş fiyat ve etiket denetimi gerçekleştirdi. Ankara Ticaret İl Müdür Vekili Elif Tan, Ticaret Bakanlığı olarak ramazan ayı öncesinde tüketicileri fahiş fiyat artışlarından korumak ve fiyat etiketi üzerindeki yanıltıcı indirimlere karşı önlem almak amacıyla yaygın ve yoğun denetimlere devam ettiklerini belirtti.

27.02.2024-11:13 - (Son Güncelleme: 27.02.2024-11:13) Ramazan öncesinde Ticaret Bakanlığı'ndan eş zamanlı market denetimi! İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin…

Ticaret Bakanlığı ekipleri, yaklaşan Ramazan Ayı öncesinde Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Mersin, Bursa, Antalya, Konya, Kocaeli ve Kayseri illerindeki marketlerde temel gıda ve ihtiyaç ürünlerinde fahiş fiyat ve etiket denetimi gerçekleştirdi. Bakanlık, bu denetimleri, tüketicileri fahiş fiyat artışlarından korumak ve yanıltıcı etiket uygulamalarının önüne geçmek amacıyla düzenli olarak sürdürmektedir. Bu kapsamda, Ankara Ticaret İl Müdür Vekili Elif Tan ve İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe, denetimlerin devam edeceğini vurguladılar.

Ekipler, özellikle temel gıda ve ihtiyaç ürünlerinin etiketlerini inceledi. Denetimlerde, ürünlerin fiyatlarının aşırı yüksek olup olmadığı, etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasındaki farklar, etiketlerdeki son değişim tarihi gibi bilgiler kontrol edildi. Meyve ve sebze reyonlarında ise ürünlerin menşei ve geliş fiyat bilgisi Hal Kayıt Sistemi (HKS) üzerinden kontrol edildi. Bu denetimlerle tüketicilerin korunması ve yanıltıcı fiyat uygulamalarının önlenmesi amaçlandı.


Ankara

Ankara Ticaret İl Müdür Vekili Elif Tan, Ankara'da bir markette gerçekleştirilen denetimin ardından yaptığı açıklamada, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında fiyat etiketi ve haksız fiyat artışlarıyla ilgili denetimler yaptıklarını belirtti. Tan, marketlerde özellikle fiyat etiketlerini incelediklerini ifade ederek, "Etiketlerde, malın birim fiyatı, satış fiyatı ve üretildiği yer gibi unsurların olup olmadığına, ayrıca ürünün raf ve kasa fiyatının uyumuna bakıyoruz. Ayrıca fahiş fiyat artışları ile ilgili denetimlerimiz de var." dedi.

Tan, resen ve şikayet üzerine denetim yapıldığını bildirerek, şu açıklamaya yer verildi:

"Cumhurbaşkanımızın gösterdiği 'Türkiye Yüzyılı' hedefinin temel taşlarından 'Ticaret Yüzyılı' hedefleri doğrultusunda Ticaret Bakanlığı olarak ramazan ayı öncesinde fahiş fiyat artışlarının olumsuz etkilerinden tüketicileri korumak ve fiyat etiketlerinde yer verilen yanıltıcı indirimlerin neden olduğu tüketici mağduriyetinin önüne geçebilmek için yaygın ve yoğun denetimlere devam ediyoruz."

Elif Tan, denetimler kapsamında tüketicinin korunması amacıyla fiyat etiketi ve haksız fiyat artışlarına odaklandıklarını belirtti. İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe ise denetimlerin ramazan ayı boyunca yoğun şekilde devam edeceğini ifade etti. Büyük gıda toptancıları da denetlendi ve ürün fiyatları hakkında, "Son 2-3 ay içerisindeki fiyat hareketleri ve bugünkü fiyat hareketlerini karşılaştırıp, burada bir anormallik gördüğümüzde Bakanlığımızdaki Haksız Fiyat Değerlendirme Kuruluna gönderiyoruz. Orada da bu firmaya farklı tutarlarda idari para cezaları uygulanıyor. Şu anda 150 yeni denetmen arkadaşımız İstanbul'a geldi. Ramazana kadar eğitimleri devam edecek. Ramazan ayı öncesinde başlattığımız bu denetimlere, ramazan ayı boyunca da yoğun şekilde devam edeceğiz." ifadesinde bulundu.

İstanbul

İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe ve beraberindeki ekip, Kağıthane'de bulunan bazı marketlerde denetim gerçekleştirdi. Menteşe, yaptığı açıklamada, Ramazan ayı öncesinde ürün fiyatlarını kontrol ettiklerini belirterek, "Yaklaşık üç haftadır İstanbul'daki büyük gıda toptancılarını denetliyoruz. Oradaki ürünleri inceledik. Perakendede de temel gıda maddeleri başta olmak üzere ramazan ayında yoğun tüketilecek ürünlere yönelik hem etiket hem fahiş fiyat denetimi yapıyoruz." dedi.

İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe, denetimlerin ramazan ayı boyunca yoğun şekilde devam edeceğini ifade etti. Büyük gıda toptancıları da denetlendi ve ürün fiyatları kontrol edildi. Menteşe, vatandaşları etiket üzerindeki fiyat değişim tarihine dikkat etmeye çağırarak, olumsuz durumlarla karşılaşanların şikayetlerini e-Devlet ve "Alo 175 Tüketici Danışma Hattı" üzerinden iletebileceklerini belirtti.

Mersin

Mersin Ticaret İl Müdürü Ferhat Sümer, kent genelinde market denetimlerinin aralıksız devam ettiğini belirtti. Sümer, tespit ve inceleme sonuçlarının tutanakla kayıt altına alındığını vurgulayarak, fiyat etiketlerinde yer alan göstermelik, aldatıcı ve yanıltıcı indirimlere karşı mücadelelerinin sürdüğünü ifade etti. Sümer, yaklaşan ramazan ayı öncesi gerçekleştirdikleri yoğun denetimlerin masada ve sahada devam ettiğini belirterek, "Fiyat etiketlerinde yer verilen göstermelik, aldatıcı ve yanıltıcı indirimlerin neden olduğu tüketici mağduriyetiyle mücadelemize devam ediyoruz. Hem masada hem de sahada, yaklaşan ramazan ayı öncesi gerçekleştirdiğimiz yoğun denetimlerimiz sürüyor." ifadesinde bulundu.

Adana

Adana Ticaret İl Müdürü Hüseyin Gödelek, yaptığı açıklamada, Bakanlık tarafından 81 ilde eş zamanlı olarak başlatılan haksız fiyat artışı ve fiyat etiketi denetimlerini gerçekleştirdiklerini belirtti. Gödelek, bu kapsamda raflarda fiyat etiketi olup olmadığını, ürünün raftaki ve kasadaki fiyatında uyumsuzluk olup olmadığını incelediklerini ifade ederek, "Bakanlığımızın 81 ilde eş zamanlı başlatmış olduğu haksız fiyat artışı ve fiyat etiketi denetimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Bu amaçla raflarda fiyat etiketi bulunup bulunmadığı, ürünün raftaki ve kasadaki fiyatında herhangi bir uyumsuzluk olup olmadığı konusunda incelemelerde bulunuyoruz." dedi.

Kayseri

Kayseri Ticaret İl Müdür Vekili Gazi Dinçaslan, denetimlere ilişkin yaptığı değerlendirmede, haksız fiyat artışları ve fiyat etiketlerindeki yanıltıcı indirimlere karşı etkin bir mücadele yürüttüklerini belirtti. Dinçaslan, bu kapsamda yapılan denetimlerle tüketicilerin mağduriyetini önlemeye çalıştıklarını ifade ederek, "Bir taraftan haksız fiyat artışları diğer taraftan da fiyat etiketlerinde yer verilen yanıltıcı indirimlerin neden olduğu tüketici mağduriyetleriyle etkin mücadelemize devam ediyoruz." diye konuştu.

Bursa

Bursa Ticaret İl Müdürü İsmail Aslanlar, ramazan ayı öncesinde gerçekleştirilen denetimlerin sıklaştırıldığını belirtti. Aslanlar, Cumhurbaşkanı'nın belirlediği "Türkiye Yüzyılı" hedefleri kapsamında, fahiş fiyat artışlarının olumsuz etkilerinden vatandaşları korumak adına etkin bir mücadele yürüttüklerini ifade ederek, "Cumhurbaşkanımızın gösterdiği 'Türkiye Yüzyılı' hedefinin temel taşlarından 'Ticaretin Yüzyılı' hedefleri doğrultusunda fahiş fiyat artışlarının olumsuz etkilerinden vatandaşlarımızı korunmak için etkin mücadelemizi sürdürüyoruz." dedi.


Konya

Konya Ticaret İl Müdürü Mustafa Çağlayan ve beraberindeki ekipler, Konya'nın Selçuklu ilçesindeki marketlerde denetim gerçekleştirdi. Çağlayan, yaklaşan ramazan ayı öncesinde denetimleri yoğunlaştırdıklarını ve tüm kentte denetim çalışmaları yaptıklarını belirtti.

Antalya

Antalya Ticaret İl Müdürü Halil Özşahan da fahiş fiyat artışlarının olumsuz etkilerinden vatandaşları korumak için çaba gösterdiklerini dile getirerek, marketlerdeki reyonları tek tek gezerek fiyatları incelediklerini aktardı. Özşahan, denetimlerde bir usulsüzlük tespit edilmesi halinde ceza uyguladıklarını kaydetti.

Kocaeli

Kocaeli Ticaret İl Müdürü Veysi Uzunkaya, tüketicilerin, tacirin ve esnafın korunması amacıyla ülke genelinde ve il genelinde yapılan denetimlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Uzunkaya, Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın talimatları doğrultusunda fiyat etiketi, haksız fiyat artışı, kasa ve raf fiyatı arasındaki farkların denetlendiğini belirtti. Denetimlerin yaklaşan ramazan ayında yoğunlaştırılacağını vurgulayan Uzunkaya, bu denetimlerin sadece tüketicinin korunması için değil, dürüst ve basiretli tacirlerin haklarını korumaya yönelik olduğunu ifade etti. 

Haksız fiyat artışlarına ve fahiş fiyatlara geçit verilmeyeceğini vurgulayan Uzunkaya, denetimlerin zarar vermek değil, tacirlerin, esnafın ve tüketicinin haklarını korumak için yapıldığını belirterek, şu açıklamada bulundu:

"Özellikle yaklaşan ramazan ayında hem gıda toptancıları hem marketler üzerinde yoğun denetimimiz devam edecektir. Bu denetimlerimiz sadece tüketicimizin korunmasına yönelik değil, dürüst, basiretli tacirlerimizin de haklarını korumaya yönelik olacaktır. Denetimler kimseye zarar vermek için değil, tam tersine tacirimiz, esnafımız ve tüketicimizin haklarını belli ölçülerde korumaya yöneliktir. Bu anlamda haksız fiyat artışlarına ya da fahiş fiyata yeltenecek tacirimize ve esnafımıza asla geçit verilmeyeceğini buradan ilan etmek istiyoruz." 

İzmir

İzmir'de de Alsancak semtindeki bir zincir marketin şubesini denetleyen ekipler, fahiş fiyat, satıştan kaçınma, etiket ve kasa arasında fiyat farkı olup olmadığına yönelik incelemelerde bulundu. İzmir Ticaret İl Müdürlüğü yetkilileri, günde en az 5 ekiple kent genelinde 50-60 işletmede denetim yaptıklarına işaret etti. Denetimlerde mevzuata aykırılık tespit edilmesi durumunda işletmelere idari para cezası uygulandığı bildirildi.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal