Endemik Ne Demek?

Koronavirüs, Omicron varyantı sayesinde pandemiden endemik haline geleceği sağlık uzmanları tarafından düşünülüyor. Peki, pandemik nedir? Endemizm ne anlama gelmektedir?

17.01.2022-15:36 - (Son Güncelleme: 18.01.2022-16:31)

Pandemi denilen kavram uzun yıllardır var olsa bile 2 yıl önce hayatıma giriş yaptı. 2019 Aralık ayında Çin'de çıkan yeni Koronavirüs tipi tüm dünyaya yayıldı ve pandemi denilen kavram hayatımızın bir parçası oldu. Şimdiyse bu fikri geride bırakacağımıza dair çok sağlam görüşler bulunuyor. Omicron varyantının tüm dünyaya yayılması ve vaka sayılarının rekor kırması sonucu sürü bağışıklığının  yakın olduğu düşünülüyor. Şimdiyse endemik hayatımızda önemli bir yer kaplayacak.

ENDEMİZM NE DEMEK? 

Endemizm, bulunduğu bölgenin ekolojik şartları yüzünden yalnızca belirli bölgede yaşayan, dünyanın başka bir yerinde yaşama ihtimali bulunmayan, yöreye özgü hayvan bitki türlerine denmektedir. Türkiye, endemik bitki türleri arasında dünyanın en zengin ülkeleri arasındadır. Latince endemos kelimesinden gelir ve yerli anlamına gelmektedir.

ENDEMİK NE DEMEK?

Sağlıkta ise endemik, belirli bir coğrafi alanda, bir toplulukta bir hastalığın sürekli olarak var olması anlamına gelmektedir. Bu virüsün ölümcüllüğü sınırlı seviyededir. Bulaşıcı bir hastalığın endemik olması için hastalığa sahip her bireyin başka bir kişiye bu hastalığı bulaştırma ihtimalidir. Soğuk algınlığı en basit anlamında endemiktir. 

endemik ne demek?

Koronavirüsü endemik haline getiren şey Omicron varyantıdır. Delta varyantının aşırı güçlü olmasının tersine Omicron daha az insanı zorlamakta ama daha çok bulaşmaktadır. Bu da bir nevi sürü bağışıklığını getirmektedir.

PANDEMİK NE DEMEK?

Epidemi gibi Yunanca kökenlidir. Pandemi, bölgesel olmaktan çıkan ve küresel anlamda etkisini sürdüren salgın hastalıklar için kullanılır. Koronavirüs salgını bir pandemidir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal