En sağlıklı süt olarak biliniyordu: İnek sütü bu sütler tarafından sollandı

Yıllarca en sağlıklı süt olarak bilinen inek sütü, yapılan araştırmalar sonucunda bazı sütler tarafından geçildi. Bilim insanları yaptıkları araştırmada bitkisel bazlı sütlerin inek sütlerinden daha sağlıklı olduğu ortaya çıkarıldı.

08.09.2022-10:02 - (Son Güncelleme: 08.09.2022-11:53)

Son yıllarda inek sütüne alternatif olarak badem, soya, kenevir gibi pek çok üründen üretilen sütler buzdolaplarında yerini aldı. Hayvansal sütlerdeki alerjen maddeler ve intoleransların bu değişime sebep olduğu tahmin ediliyor. Aynı zamanda tat değişikliği ve süreklilik konusunda daha uzun vadeli olmaları da bu tür bitkisel süt türlerinin tercih edilmesinde önemli roller üstleniyor. 

İnek sütü bu sütler tarafından sollandı

Yapılan bir araştırmada inek sütünün yıllardır bilinenin aksine en sağlıklı süt olmadığı ortaya çıkarıldı. ABD merkezli Gıda Güvenliği ve Sağlığı Enstitüsü'nün yaptığı bir araştırma, bezelye sütünün mineral açısından en zengin süt olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmacılar sadece bezelye ve soya sütünün inek sütünden bile daha yüksek magnezyum, fosfor, çinko ve selenyum seviyelerine sahip olduğunu buldular. Bu ikisinden en yüksek olanı bezelye sütü oldu.

Bezelye sütü

Bezelye sütünde diğer sütlere göre yüzde 50 daha fazla fosfor, çinko ve selenyum bulunuyor.  Ayrıca bezelye sütünün dışında soya sütü de daha yüksek seviyelerde magnezyum içeriyor. 

Amerikan Kimya Derneği'nin Chicago'daki sonbahar toplantısında bulgularını sunan araştırmacılar, sonuca varmak için badem, kaju, hindistancevizi, kenevir, yulaf, bezelye, pirinç ve soya sütlerinin besin profilleri gözlemlediler. Buna ek olarak sütlerin magnezyum, fosfor, çinko ve selenyum seviyelerini ölçen araştırmacılar mineral içeriğinin markadan markaya değişebileceği konusunda da uyardılar.

B12 ve kalsiyumda halen inek sütü önde

İnek sütünün her ne kadar diğer sütlerden fayda konusunda daha geride olduğu ortaya çıkarılsa da yüksek miktarda B12 vitamini ve kalsiyum içeren çok besleyici bir seçenek olmaya devam ediyor. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal