Emziren anneler çocuğunuzu artık anne sütünden mahrum etmeyeceksiniz!

Doktorlar anne sütünün önemini çokça vurguluyor. Dolayısıyla, doğumdan hemen sonra bebeklerin anne sütü ile beslenmesi ve bunun ilk 6 ayı yalnızca anne sütü ile devam etmesi öneriliyor. Annelerde olan süt miktarında değişiklik de görülebiliyor. Anne sütünde artış sağlanması için bu besinleri tüketebilirsiniz. İşte önerilen besinler…

03.01.2024-14:37 - (Son Güncelleme: 03.01.2024-14:37) Emziren anneler çocuğunuzu artık anne sütünden mahrum etmeyeceksiniz!

Memorial Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Gülbin İşgören, anne sütünün bebek ve anneye yararları hakkında bilgi verdi. Bebeğin 6’ıncı aydan sonra anne sütüne ek olarak destek gıdalar ile beslenme programının oluşturulması ve bu süreçte 2 yaşına kadar devamı önem taşıdığını aktaran İşgören, ‘‘Bebek, anne sütü ile ne kadar uzun süre beslenirse yararı o kadar fazla ve kalıcı olur’’ dedi.

Anne sütünü artıran doğal besin önerileri


Yeşil yapraklılar

Emzirme sırasında annenin bol miktarda enerjiye ihtiyacı vardır. Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anne için gerekli görülen kalori sağlanır. Aynı zamanda fitoöstrojen (bitki kökenli östorojen) içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.

Fesleğen

Bol miktarda C ve K vitamini bulundurur. Annenin stresinin azalmasına ve süt üretiminin artmasına yardımcı olur

Maden suyu

Çokça mineral içeren tamamen doğal olan maden suları, kan basıncını düzenler, vücut dengesini sağlar ve annenin süt üretiminin artmasına katkıda bulunur.

Yulaf

yulaf

Yüksek oranda demir içerir. Kan basıncını düzenler. Bu sayede anneyi sakinleştirir, olası stresi azaltır. Stresli durumlarda baskılanan oksitosin ve prolaktin hormonlarının tekrar salgılanarak süt oluşumunun artmasını sağlar. Aynı zamanda yulaf sütün kanallarla ilerlemesine yardımcı olur. Kilo konusunda da annelere kolaylık sağlar.

Protein

Kırmızı et, keçi sütü, kefir, köy yumurtası, ev yoğurdu, humus, nohut, mercimek, fasulye, barbunya bol miktarda protein bulundurur. İyi birer enerji kaynağıdır.

Havuç

Fitoöstrojen bir bitkidir. Ayrıca bol miktarda beta karoten ve A vitamini içerdiğinden anneye enerji sağlar.

Tahin

Her gün bir çorba kaşığı tahin pekmezle ya da salataya eklenerek kullanımı süt üretimini artırır. Kontrollü olarak tüketilmelidir.

Somon balığı

Somon balığı

Omega 3 bakımından zengin olan somon balığı süt üretimini sağlayan hormonların aktifleşmesini sağlar.

Susam

Alerjisi olanlar dikkat. Yoğun miktarda kalsiyum ve yararlı yağlar içerir. Düzenli kullanımda süt üretimini ve kalitesini arttırır.

Kuruyemişler

Ceviz, fındık, kuru incir, badem hamilelikte olduğu kadar doğum sonrasında da önemlidir. Enerji veriri ve süt üretimini arttırır. Günde 3-4 adet ceviz, 8-10 adet fındık yenilebilir.

Kimyon

kimyon

Gaz problemini azaltır ve anne sütünü arttırır.

Sarımsak

Emziren anneler için sarımsak oldukça önemlidir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkili olan sarımsağın bebeğin uzun süre emzirilebilmesini sağladığı biliniyor.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal