İrtifak Hakkı Nedir

İrtifak hakkı nedir? İrtifak hakkı çeşitleri. Şahsi irtifak hakkı nedir? Ayni irtifak hakkı nedir? Bedelsiz irtifak hakkı nedir? Olumsuz irtifak hakkı nedir? İrtifak nedir? Tüm soruların cevabı haberimizde.

01.05.2018-15:30 - (Son Güncelleme: 01.05.2018-15:30) İrtifak Hakkı Nedir

Medeni Kanun’a göre taşınmaz olan bir maldan, özel bir sebebe bağlı olarak kullanma olanağı sağlayan irtifak hakkı, sınırlı olan ayni haklardan biridir. Kanuna göre irtifak hakkı, hak sahibine bazı hakları vermesine rağmen, hakka konu olan taşınmazın malikinin bazı hak ve faydalardan yararlanmasına sınırlama getirir.

İRTİFAK HAKLARI NELERDİR?

İrtifak hakkı taşınabilir ve taşınmaz irtifa hakkı olarak ikiye ayrılır. İntifa hakkı, oturma hakkı, üst hakkı, geçit ve kaynak hakkı taşınmazlar üzerinde kurulan şahsi irtifak haklarıdır. Taşınmazlar üzerinde kurulan irtifak haklarında, bir taşınmaz mal lehine başka bir taşınmaz mala sorumluluk yüklenmesi söz konusu olur. Yüklenici durumunda bulunan malik, mülkiyet haklarından bir kısmını kullanmaktan kaçınmaya mecbur kalması gereken durumlar olabileceği gibi diğer malikin çeşitli müdahalelerine de razı olmak zorunda kalır. Taşınmazların devri ve intikali, kurulu irtifak hakkının devamına engel teşkil etmemektedir. İrtifak hakları olumlu olabileceği gibi olumsuz da olabilmektedir. Bu durumda hak sahibinin mülkiyet haklarında bir sınırlama engeli söz konusu olur.

İRTİFAK HAKKI TESİSİ

Taşınmazlar üzerinde bulunan irtifak haklarında resmi sözleşme şartı aranmaktadır. İrtifak haklarının kazanımında ve de tescilinde, mülkiyet haklarına dair hükümler uygulanır.

İRTİFAK HAKKI SÖZLEŞMESİ

İrtifak hakkının kurulabilmesi amacıyla yapılan sözleşmenin şekil şartını sağlaması ve geçerli olabilmesi için resmi senet şeklinde düzenlenmesi gerekmektedir. Sözleşmede taşınmazla ilgili bilgiler ve irtifak hakkının başlama ve bitiş süreleri detaylı olarak yer alması gerekir.

  Son Dakika Emlak Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal