Rayiç Bedeli Nedir

Rayiç bedeli nedir? Rayiç bedeli hesaplama. Rayiç bedeli nasıl öğrenilir? Rayiç bedeli sorgulama. Rayiç bedeli ne işe yarar. Belediye rayiç bedeli nedir? Arsa rayiç bedeli nedir? Rayiç bedeli nereden alınır? Belediye rayiç bedeli nasıl hesaplanır?

01.05.2018-14:51 - (Son Güncelleme: 01.05.2018-15:08) Rayiç Bedeli Nedir

Bir konut ve ya arsanın alım satımı söz konusu olduğu durumlarda değerinin piyasanın koşulları doğrultusunda belirlenmesi rayiç bedel olarak tanımlanır. Belediye rayiç bedelin belirlenmesinde ülkenin sahip olduğu ekonomik koşullar ve piyasada gerçekleşen arz talep dengeleri önemlidir.

Taşınmaz malın yaşı, şehrin merkezine yakınlığı, alışveriş ve eğlence merkezleri, sosyal- kültürel alanlara ve eğitim merkezlerine sahip olması gibi bulunduğu konumun özellikleri, burada bulunan nüfusun sahip olduğu sosyo-ekonomik özellikler rayiç bedelin belirlenmesinde en önemli etkendir.

Rayiç bedelin tespiti Maliye Bakanlığı’nın valiliklere gönderdiği değerlendirme kararı hemen akabinde gene valilik tarafından atanan bir komisyon ve bu komisyonda bulunan üyeler tarafından yapılır. Bu komisyonda gayrimenkulün özelliklerine göre de defterdarlık ya da mal müdürlükleri ve belediyelerin atadığı yetkililer yer bulur. Arsa ve arazilerden farklı olarak başka bir değer de eğer taşınmaz bir bina ya da konut ise yapının yıpranma payı göz önünde bulundurularak tespit edilir.

Tamamlandığı tarih ile satış tarihi arasında geçen süre bir yıldan daha fazla olduğu zaman %2 yıpranma payı rayiç bedelinden düşülür. Bunun yanı sıra bina ya da konutun rayiç bedelinin tam olarak belirlenmesi amacıyla devir ya da satışa uygun arsa payının da hesaplanarak rayiç bedeline eklenmesi gerekir.

Satışı yapılacak olan konutun ve ya arsanın rayiç bedeli o konut ve ya arsanın bağlı bulunduğu belediyelerden öğrenilir. Bu bilgiye arsanın ya da konutun ada ve parsel bilgilerinden ulaşılabileceği gibi emlak beyanlarında bulunan mahalle, cadde ve sokak bilgileri de baz alınarak ulaşılması mümkündür.

Son Dakika Emlak Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal