Ekonomiye 5 milyon lira gelir sağlayacak proje: Kanalizasyonlardaki altınlar toplanacak!

'Altın yere düşmekle değerini kaybetmez' bu atasözünü herkes duymuştur. Kahramanmaraş'ta hayata geçirilecek proje tam olarak bunun için. Ekonomiye 5 milyon lira gelir sağlayacak proje ile kuyumcu atölyelerinde takı üretimi sırasında her yıl kanalizasyona karışan 5 kilo altın kurulacak sistemle ekonomiye kazandırılacak.

01.04.2022-13:33 - (Son Güncelleme: 01.04.2022-13:42) Ekonomiye 5 milyon lira gelir sağlayacak proje: Kanalizasyonlardaki altınlar toplanacak!

107 bin metrekare kapalı alanda 400 atölyesiyle dünyanın en büyük altın takı üretim tesisi olan Kahramanmaraş Altınşehir Kuyumcular Sitesi'nde her yıl düzenli olarak 5 ile 7 ton arasında 24 ayar altın, çeşitli işlemlerden geçirilerek bilezik, kolye, küpe, yüzük, gerdanlık gibi takı ürünlerine dönüştürülmekte.

En çok üretilen İstanbul'dan sonra en çok takının yapıldığı yer olan Kahramanmaraş'ta, takı üretimi esnasında ortaya çıkan altın tozları ya atölyelerde yerlere düşüyor veya çalışanların ellerine ve elbiselerine yapışmakta. Yerlere düşen altın tozlarının büyük bir kısmı çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra tekrar ekonomiye kazandırılırken, çalışanların ellerine ve elbiselerine yapışan altın tozları ise lavaboda kanalizasyona karışıyor.


5 kilo altın kanalizasyona karıştı

Kahramanmaraş Kuyumcular Odası, takı üretimi sırasında ortaya çıkan ve kuyumcular için büyük fire olarak kabul edilen altın tozlarının ne kadarının kanalizasyona karıştığının tespiti için Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) ile bir çalışma yaptı. Altınşehir Kuyumcular Sitesi kanalizasyonundan örnekler alındı. Yapılan analizinde yıllık 5 kilo altının kanalizasyona karıştığı kayıtlara geçti.


Tesis, 2 yılda kendisini amorti edecek

Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı Hacı Mustafa Öz, çalışanlar ne kadar dikkat etse de kanalizasyona altın karışmasının önüne geçemediklerini belirtti. Kanalizasyona karışan altının çok ciddi bir ekonomik değerinin olduğunu belirten Öz, şu açıklamalarda bulundu

"Atık sularımızdan numuneler alarak Sütçü İmam Üniversitesi'nde analizlerini yaptırdık. Analiz sonuçlarında ortalama aylık 400 gram civarında altının kanalizasyona gittiğini tespit ettik. Bu da yıllık 5 kilo civarında bir altına tekabül ediyor. Yani yılda yaklaşık 5 milyon liralık altın kanalizasyona karışıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal