Milyonlarca kredi kartı kullanıcısını ilgilendiren haber, karar Resmi Gazete'de yayımlandı!

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girdiği belirtildi. Ön ödemeli şekilde satılan konutların, sözleşmede yazılı olan tarihte sahiplerine teslim edilmesi zorunlu olacak ve bu süre içerisinde sözleşme tarihinden itibaren 2 yılı aşamayacak.

01.04.2022-12:58 - (Son Güncelleme: 01.04.2022-12:58) Milyonlarca kredi kartı kullanıcısını ilgilendiren haber, karar Resmi Gazete'de yayımlandı!

Yürürlüğe giren yeni kanunla beraber, taksitle satılan sözleşmelerde temerrüt durumunda olan borcun tamamının peşin kılınmasıyla ilgili şartlar, Türk Borçlar Kanunu ile uyumlu ve tüketici lehine uygulanacak değiştirilecek.

Kredi nedeniyle katlanılan maliyet azalacak

Tüketici kredilerinde kredi borcunun hepsinin erken ödenmesi durumunda herhangi bir bildirim gerekmeksizin cayma hakkı hükümleri uygulanabilecek. Bu sayede tüketicilerin, ödedikleri ücret ve masrafların iadesiyle birlikte kredi sebebiyle ödemek zorunda oldukları maliyet düşülecek.

Yan ürün ve hizmetlerin kredi kullanım şartı olarak sunulmasına sınırlama

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un, tüketici kredilerine sigorta yaptırılmasını içeren maddesi "Sigorta, yan finansal ürün ve hizmet sunumu" adıyla tekrardan düzenlenecek. Bu bağlamda tüketicinin yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı tarafından açık talebi olmadan kredi bağlantılı sigorta olmayacak. Kredi veren ve kredi bağlantılı sigorta içermeyen bir anlaşmayı da tüketiciye teklif etmek şartıyla kredi bağlantılı sigorta yaptırılmasını içeren bir kredi sözleşmesini tüketiciye aktarabilecek.

Milyonlarca kredi kartı kullanıcısını ilgilendiren haber, karar Resmi Gazete'de yayımlandı!

Aracı hizmet sağlayıcılara ilişkin düzenlemeler

Öncelikle mobilya olmak üzere özelliği sebebiyle farklılık arz edebilen ve tüketicilerin özel istek ve ihtiyaçları yönünde hazırlanan malların teslim edilmesi, tüketicinin bilgilendirilmesi ve onayıyla birlikte mesafeli sözleşmelerde genel kural olan 30 günde teslim veya ifa edilme zorunluluğundan istisna tutulacak.

Devre mülklere düzenleme

Kanunla, devre tatil sözleşmelerinin çerçevesi  de tekrar ele alınıyor. Devre tatil satışının parayla kiralama yoluyla yapılması halinde de devre tatil sözleşmelerine ilişkin kanun hükümlerine tabii olunacak.

Milyonlarca kredi kartı kullanıcısını ilgilendiren haber, karar Resmi Gazete'de yayımlandı!

Yenilenmiş ürünler

Yenilenmiş ürünler tüketiciye teslim edildikten sonra en az bir yıl garanti verilecek. Ancak özelliği sebebiyle bazı ürünlerin garanti koşulları Ticaret Bakanlığı tarafından başka bir ölçü birimiyle de belirlenebilecek.

Yönetmelikle belirlenen mallar ancak bakanlığın izin verdiği merkezlerde yenilenmiş ürün olarak satılabilecek. Öte yandan yenileme merkezlerinin bakanlıktan belge alması gerekecek.

Tüketici hakem heyetlerine başvurular

Tarafların İcra ve İflas Kanunu'ndaki hakları saklı kalmak şartıyla değeri 30 bin liranın altında meydana gelen uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetlerine başvurmak zorunlu olacak.

İdari para cezaları yeniden düzenlendi

Söz konusu kanuna aykırı durumlarda ise bazı idari para cezaları fiilin ağırlığı, failin kusuru ve ekonomik durumu göz önüne alınarak yeniden düzenlenecek. Bu konuda caydırıcılık ilkeleri tekrardan kontrol edilecek.

Milyonlarca kredi kartı kullanıcısını ilgilendiren haber, karar Resmi Gazete'de yayımlandı!

Buna göre, tüketici kredisi sözleşmeleri ile konut finansmanı sözleşmelerinde sözleşme öncesi bilgilendirme yükümlülüğünden farklı hareket edenler için, bu durumun dışına çıktığı saptanan her işlem veya sözleşme için 200 lira olarak uygulanan idari para cezası 1000 liraya çıkacak.

Ön ödemeli devre tatil sözleşmesi yasaklanıyor

Kanuna göre, ön ödemeli devre tatil satışına yasak geldi. Devredilecek taşınmazın inşa edileceği arsa için yapı ruhsatı olmadan tüketicilerle ön ödemeli devre tatil sözleşmesi uygulayanlar, tüketicilerle mülkiyet payına bağlı ayni hak sağlayan devre tatil sözleşmesi kuranlar, kurulmasına yardım edenler ile kooperatif veya ticaret şirketi ortaklığı ya da dernek veya vakıf üyeliği aracılığıyla devre tatil hakkı olanlar ile bu işleme aracı olanlar, devre tatile konu mal üzerinde ayni hak sahibi olmamasına rağmen devre tatil satışı yapanlar için 3 yıldan 6 yıla varan hapis cezaları uygulanacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal