Ekonomide önemli adımlar atılacak! Suudi Arabistan'dan 3 teklif!

Gerçekleşen görüşme ile beraber artık Türk malları, Suudi Arabistan gümrüklerinde beklemeden geçiş yapabilecek. Ticari ve iş vizeleri bekletilmeden verilecek. İhalelere Türk firmalarının alınmaması problemi de çözüme kavuştu.

24.06.2022-09:14 - (Son Güncelleme: 24.06.2022-10:12)

Suudi Arabistan Veliath Prensi Muhammed bin Selman, Ankara'ya ziyerette bulundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suudi Arabistan Veliath Prensi Muhammed bin Selman'ın yaptığı görüşmeyle beraber iki ülke arasında yaşanan ticari anlaşmazlıkların son bulması gündemdeydi. Yaşanan gelişmeyle beraber Ankara-Riyad arasında yeni bir dönem başlamış oldu. 

Üç teklifte bulundu

Gerçekleşen görüşme ile beraber artık Türk malları, Suudi Arabistan gümrüklerinde beklemeden geçiş yapabilecek. Ticari ve iş vizeleri bekletilmeden verilecek. İhalelere Türk firmalarının alınmaması problemi de çözüme kavuştu. Görüşmede Suudi Arabistan, Türkiye'ye üç teklifte bulundu. Üçüncü ülkelere birlikte açılalım, Ülkede Türk mallarının sergileyeceği bir fuar düzenleyelim ve Saudi 2030'da gerçekleştirilmesi öngörülen 3.3 trilyon dolarlık enerji, su, konut ve altyapı projelerine teklif verin taleplerinde bulundu.

İş dünyası yuvarlak masada toplandı

Veliath Prens Selman'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesiyle beraber iki ülkenin iş dünyası bir yuvarlak masanın etrafında toplandı. DEİK tarafından düzenlenen toplantıya Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Suudi Arabistan Ticaret Bakanı Macid bin Abdullah Al Kasabi, Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Khalid bin Abdulaziz Al-Falih, DEİK Başkanı Nail Olpak ve önde gelen iş adamları katıldı.

İş dünyası yuvarlak masada toplandı

"Bunu yeni bir dönem, yeni bir gelecek olarak görelim"

Toplantıda Suudi Arabistan Ticaret Bakanı Al Kasabi'nin, çalışma vizeleri hakkında "Talimat verdik. Geçmişi geride bırakın. Bundan sonra gümrükte malların bekletilmesi gibi bir durum olmayacak. Çalışma vizeleri bekletilmeyecek" garantisini verdiği belirtildi. Üçüncü ülkelere birlikte yatırım yapılmasını, Türk müteahhitlerinin altyapı projelerinde görev almasını, Arabistan'da Türk firmalarının katılacağı bir fuar organizasyonu düzenlenmesini isteyen Suudi bakanların "Bunu yeni bir dönem, yeni bir gelecek olarak görelim" dediği kaydedildi.

İki anlaşma

İki ülke iş insanlarının karşılıklı görüşmelerinden iki anlaşma çıktı. Yaşar Holding, Suudi şirket Naghi Group ile Konyalı Gesaş Food ise AHQ'yle İyi Niyet Anlaşması imzaladı. İş dünyası, bundan sonra iki ülke arasında savunma, sağlık, yenilenebilir enerji, madencilik, petrokimya, inşaat, finans ve bankacılık sektörlerindeki yatırım fırsatlarıyla ilgili ciddi adımların atılmasının beklenebileceğini belirtiyor. İlk etapta siyasi anlaşmazlıklar nedeniyle düşen ticaret hacminin öncelikle 5 milyar doların, gelecek yıl ise 10 milyar doların üzerine çıkması bekleniyor.

Swap görüşmeleri

SUUDI Arabistan'la görüşmelerde en önemli konulardan biri de swap görüşmeleriydi. İki lider, bu konuda kararlılık mesajı verirken, teknik görüşmelerin önümüzdeki dönemde sürmesi bekleniyor. Merkez Bankası, ülkeler arası ilişkilerin geliştirilmesi, yerel para birimleri ile ticaretin desteklenmesi ve finansal işbirliklerinin güçlendirilmesi amacıyla swap anlaşmaları yapıyor. BAE Merkez Bankası'yla 5 milyar dolar, Kore Merkez Bankası 2 milyar dolar, Çin Merkez Bankası'yla 6 milyar dolar, Katar'la 15 milyar dolar anlaşma yapıldı.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal