Erdoğan - Selman görüşmesinin detayları ortaya çıktı! Swap anlaşması ve daha fazlası geliyor

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman dün Ankara'ya gelerek Beştepe'de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme gerçekleştirdi. Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrası ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Selman ile Erdoğan arasında 2 saat süren görüşmenin perde arkası detayları da ortaya çıktı. Görüşmede Türkiye'ye uygulanan örtülü ihracat ambargosunun kaldırılması, iki ülke arasında swap anlaşması yapılması ve Türkiye'ye yönelik ekonomik yatırımların artırılması gibi kararlar alındı.

23.06.2022-15:36 - (Son Güncelleme: 23.06.2022-15:40) Erdoğan - Selman görüşmesinin detayları ortaya çıktı! Swap anlaşması ve daha fazlası geliyor

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman geçtiğimiz gün resmi ziyaret için Ankara'ya geldi. Geçmişte yaşanılan olaylar ve gazeteci olan Cemal Kaşıkçı'nın 2018'de Suudi Arabistan'ın İstanbul başkonsolosluğunda öldürülmesinden bu güne ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Prens Selman, Beştepe'de Başkan Erdoğan ve kurmaylarıyla 2 saat süren bir görüşme yapıldı. 

Amaç tam normalleşme

Başkan Erdoğan ile Prens Selman arasındaki görüşmenin amacı ise tam normalleşmenin temellerinin atılmasıydı. Kaynaklar tam normalleşme sürecine giriş yapıldığını doğrularken, son zamanlardaki krizin çözülmesiyle yolunda önemli adımların atıldığını dile getiriyor.

Ekonomik açıdan iş birliğinin kapısı açıldı

Özellikle ekonomik anlamda Türk lirasının değeri düşerken, enflasyon yüzde 70'in üzerine çıkmışken, ekonomik anlamda bir iş birliğinin kapısı açılır mı sorusu soruluyordu. Görüşmede buna ilişkin sinyallerin alındığı öğrenildi.

Örtülü ihracat ambargosu kalkıyor

Son zamanlarda Suudi Arabistan'a ihracat yapan ihracatçıların beklentileri doğrultusunda da önemli bir adımın atıldığı öğrenilirken,Suudi Arabistan tarafından uygulanan örtülü ambargonun da kaldırılması bekleniyor. Görüşmelerde bu konuda mutabık kalındı.

Swap anlaşması yolda

Diğer taraftan yapılan görüşmede Türkiye'ye yönelik yatırımların artırılması kararı da alındığı öğrenildi. İki ülke arasında bir swap anlaşması olup olmayacağı da en çok merak edilen konuların başında geliyordu. Erdoğan-Selman görüşmesinde bu adımın da ilerleyen günlerde atılmasına karar verildi.

Önemli bir adım atıldı

Bilindik üzere Cemal Kaşıkçı cinayeti iki ülke arasındaki ilişkilerin kesilmesine neden olmuştu. Geçtiğimiz aylarda Prens Selman ve Başkan Erdoğan arasında başlayan telefon görüşmeleriyle ılımlı bir hal alan ilişkilerin sonrasında Erdoğan'ın nisan ayındaki ziyareti normalleşme yolunda en büyük adım oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davetiyle dün Ankara'ya gelen Prens Selman'ın bu ilk resmi ziyareti de iki ülke arasındaki ilişkilerin yoluna girdiği sinyalini vermiş oldu.

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal