Stajyer Öğrenci Hakları

Okulda verilen teorik bilgilerin pekiştirilmesi ve mesleki anlamda bilgilendirilip yetiştirilmek amacı ile yapılan faaliyete staj denir.

24.03.2020-10:02 - (Son Güncelleme: 24.03.2020-10:00) Stajyer Öğrenci Hakları

Kendini mesleki anlamda yetiştirmek için bu faaliyete katılan kişi stajyer olarak adlandırılır. Zorunlu ve gönüllü olmak üzere iki tür staj çeşidi vardır.

Stajyerlerin öğrenimini sürdürdüğü okulun; zorunlu olarak yaptırdığı, sonunda not üzerinden performansını değerlendirdiği ve sigortasını üstlendiği staj çeşidine zorunlu staj denir.

Gönüllü stajlar ise, okullarının herhangi bir zorunluluk bildirmediği halde mesleki anlamda kendini geliştirmek ve tatillerini tecrübe edinmek için değerlendirmek amacı ile şirketlerde yaptıkları staj çeşididir.

Ayrıca zorunlu veya gönüllü fark etmeksizin sigortaları yapılması gerekmektedir.

Zorunlu Ve Gönüllü Stajyerlik Arasında Ne Gibi Farklar Bulunur?

Zorunlu staj yapan stajyere ödenmesi gereken ücretten hiçbir yasal kesinti yapılmamakla birlikte gönüllü staj yapan stajyere ödenmesi gereken ücret bütün yasal kesintilere maruz kalır.

Zorunlu staj yapan stajyerin emeklilik primi ödenmediğinden dolayı sigorta başlangıcı ilk staj yaptığı tarih olmayacağından için prim gün sayısı olarak dikkate alınmaz. Gönüllü staj yapan stajyerlerin ise emeklilik primi ödendiğinden dolayı emeklilik hesaplamasında prim gün sayısı staja başladığı günden itibaren hesaplanır.

Zorunlu staj yapan stajyerler kısa vadeli sigorta kapsamında sigortalanır yani sadece iş kazası ve meslek hastalıkları durumlarını kapsayan bir sigorta yapılır. Gönüllü staj yapan stajyerler ise normal bir personel gibi değerlendirildiklerinden dolayı kısa ve uzun vadeli sigorta kolları primi ve genel sağlık sigortası primi gibi tüm sigorta kolları eksiksiz olarak yapılır.

Zorunlu Stajın Emekliliğe Etkisi Nedir?

Zorunlu staj yapan stajyerlere yasal düzenlemeler gereği kısa vadeli sigorta yapıldığı ve uzun vadeli sigorta kollarında yer alan emeklilik kapsamının dışında kaldığından dolayı sigorta başlangıç tarihi staja başladığı tarih kabul edilmemektedir. Bu yüzden emeklilik hesaplamasında zorunlu staj yaptığı günler hesaba katılmamaktadır.

Stajyerlere Ücret Ödeme Zorunluluğu Var mı?

Üniversitede zorunlu staj yapması gereken öğrencilere ücret ödeme zorunluluğu yoktur. Fakat teknik eğitim veren yüksek öğretimde eğitim gören öğrencilere, 20 ve üzeri personele sahip olan iş yerleri aylık net asgari ücretin %30, 20’den az personeli olan iş yerleri ise aylık net asgari ücretin kadarı ücret ödemek zorundadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal