Eğer mutfağınızda bu ürünler varsa hemen çöpe atın! Karaciğer kanserini 4.5 kat arttırıyor

Ölümcül olabilecek derecede mutfak eşyalarınıza dikkat edin. Yapışmaz tavalar başta olmak üzere yemek pişirirken kullanılan ürünlerde kimyasalların karaciğer riskini dörde katlayabileceği ortaya çıktı.

09.08.2022-12:21 - (Son Güncelleme: 09.08.2022-12:21)

Yapılan çalışmada birçok ev eşyasının aynı riski taşıdığı görüldü. Bu ürünleri çok sık kullananlar da ise bu oranın 4.5 kattan fazla oldu belirtildi. Dilimize kalıcı kimyasallar olarak çevrilen Forever Chemicals mutfak eşyalarının ölüm saçtığı ortaya çıktı. Kalıcı kimyasal ürünler kullanılarak üretilen eşyaların karaciğer riskini dört katına çıkarttığını ortaya çıktı. Daha sık kullananlar ise bu olasılığın 4.5 kattan fazla olduğu ortaya çıktı.

Kalıcılık tehlikesi

Son senelerde kalıcı kimyasallar ile ilgili yapılan çalışmalarda ortaya çıkan sonuçlar endişe oluşturdu. Kalıcı organik kirleticiler (KOK), doğada en uzun süre zarfınca bozulmadan kalabilen, uzun mesafeler boyunca taşınan, yağ dokuda birikme özelliği olan ve aynı zamanda çevre ve insan sağlığı üzerinde yüksek risk taşıyan kimyasallardır.

Kimyasallar her yerde

Kimyasallar her yerde

Araştırmayı yapan Los Angeles'taki Güney Kaliforniya Üniversitesi'ndeki (USC) araştırmacılar; bu kimyasalların her yerde olduğu konusunda uyarıyor. Yapışmaz tencerelerden musluk suyuna deniz ürünlerine, su geçirmez giysilere, temizlik ürünlerine ve hatta şampuana kadar kimyasalların her yerde olduğu ve dikkatli olunması gerektiği bildiriliyor. Uzmanlar, dikkatsizlikten ötürü birçok insanın bu ürünlere çok fazla maruz kaldığından ve gelecekte önemli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalacaklarından endişe ediyorlar.

Berkay Çakmak
berkay61cakmak@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal