Şeker hastalığı ve kanseri erkenden tespit edebiliyor! Bu belirtileri gösterenler dikkatli olmalı

Günümüz dünyasının en çok görülen hastalıklarından ikisi olan şeker hastalığı ve kanserin erken teşhis edilmesi, tedavi olunması açısından büyük bir önem arz ediyor. Uzmanlara göre şeker hastalığına veya kansere yakalananlarda bazı belirtiler meydana geliyor.

08.08.2022-14:49 - (Son Güncelleme: 08.08.2022-14:49) Şeker hastalığı ve kanseri erkenden tespit edebiliyor! Bu belirtileri gösterenler dikkatli olmalı

Kanser ve şeker hastalığı, dünya genelinde en çok görülen hastalıklardan ikisidir. Diabetologia adındaki bir sağlık dergisi ise yaptığı araştırmada kanser ve şeker hastalığına yakalanan kişilerde öncelikle prostasin adında bir proteinin yüksek oluyor. Prostasin proteininin yüksek olması da kanser ve şeker hastalığına yakalanan kişilerin ölüm oranını yükseltiyor. 

Bu belirtileri gösterenler dikkatli olmalı

Prof. Dr. Uğur Coşkun,Diabetologia adındaki bir sağlık dergisinin kanser ve şeker hastalığı ile ilgili yaptığı çalışma konusunda önemli değerlendirmeler yaptı. Prostasin maddesinin yüksekliğinin bu hastalığı taşıyanlar için ciddi bir tehdit olduğunu söyleyen Coşkun, ‘’Birkaç gün önce yayınlanan bir çalışmada, vücudunda prostasin isimli protein düzeyi yüksek olan bireylerde şeker hastalığı gelişme riskinin yüksek olduğu ve aynı zamanda kansere bağlı ölümlerin bu kişilerde daha fazla olduğu gösterildi. Diabetologia dergisinde Xue Bao ve arkadaşları tarafından yayınlanan bu ilginç çalışmada, yaklaşık 4 bin kişinin kanından alınan örnekler incelendi ve 22 yıllık takibin sonunda, prostatin düzeyi en yüksek dilimde olan grupta, en alt dilimde olanlara göre diabet riskinin yüzde 76 daha fazla olduğu gösterildi. Yine benzer şekilde prostatin seviyesi en yüksek dilimde olan kişilerde kanserden ölme riski en alt dilimdekilere göre yüzde 43 daha fazla bulundu." sözlerine yer verdi.

şeker hastalığı ve kanser

Şeker hastalığına yakalananlarda kanser riski fazla

Prostatin epitel hücrelerinde bulunan bir protein ve vücuttaki tuz dengesi ve kan basıncını düzenlediği bilgisini veren Coşkun, "Aynı zamanda kan şekeri regülasyonu ile ilgisi etkisi de bulunmakta. Şeker hastalığı olan bireylerde pankreas, rahim ve karaciğer kanseri başta olmak üzere bazı kanserlerin daha sık görüldüğünü biliyoruz. Bu çalışmada saptanan sonuçlar gerçekten çok önemli. Şeker hastalığı ve kanser gelişim riskinin daha fazla olduğunun önceden saptanması koruyucu bazı yaklaşımlar açısında kıymetli olabilir. Ayrıca bu ilişkideki mekanizmanın çözülmesi ile tedavide de büyük yol alınabilir. Bu sonuçların pratik hayatımıza girebilmesi için ülkemiz dahil tüm toplumları kapsayan daha büyük katılımlı çalışmalar yapılmasına ihtiyaç var." sözlerini kullandı. 

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal