Düşük faizli konut kredisi çıktı mı, ne zaman çıkacak? Yeni konut kampanyası faiz oranı yüzde kaç olacak?

Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar için başlatılacak olan yeni konut kampanyası hakkındaki gelişmeler devam ediyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın duyurduğu kampanyaların detaylarını öğrenmek isteyenler arama motorlarına yöneldi. Peki Düşük faizli konut kredisi çıktı mı, ne zaman çıkacak? Yeni konut kampanyası faiz oranı yüzde kaç olacak? İşte detaylar…

14.10.2023-16:41 - (Son Güncelleme: 14.10.2023-16:41)

İlk kez ev sahibi olacak olan vatandaşları ilgilendiren yeni konut kampanyası hakkındaki gelişmeler dikkatle takip ediliyor. Daha önce Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın sinyalini verdiği konut kampanyasının Ne Zaman başlayacağı en çok merak edilen konuların başında geliyor. Peki Düşük faizli konut kredisi çıktı mı, ne zaman çıkacak? Yeni konut kampanyası faiz oranı yüzde kaç olacak?

Düşük faizli konut kredisi çıktı mı?

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı yeni kampanyanın detayları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. İşte Özelmacıklı’nın açıklamaları:

‘’Örneğin 5 milyon TL’ye kadar ekspertiz değeri olan bir konut için çekilebilecek kredi 2 milyon TL seviyelerindeyken, yeni yapılacak düzenlemede en azından bu oranın yüzde 80’lere çıkartılması olumlu olarak değerlendirdiğimiz bir konu.

Düşük Faizli Konut Kredisi

Daha önceki kampanyalara baktığımızda kredi vade oranında da bir uzatma bekliyoruz. Özellikle kalıcı mortgage dediğimiz ve 120 ay dışında 15 yıl yani 180 aya kadar bir vadelendirme mümkün olabilir.

Yeni konut kampanyası faiz oranı yüzde kaç olacak?

Önemli bir diğer etken de son dönemde özellikle özel bankalarda aylık 2.90’a kadar çıkan konut kredileri faiz oranlarının nispeten tüketiciler için kabul edilebilir seviyeye düşürülmesidir.

Burada da çok net belli olmasa bile belki 1.20-1.50 aylık faiz oranı seviyelerinde bir kampanya sektör tarafından talep edilebilir.

Düşük faizli konut kredisi şartları neler?

Bazı sınırlandırmalar söz konusu olabilir. Daha önce benzer türden sayılabilecek kampanyalarda, örneğin taşınmazı alacağı şehirde yakın zamanda (son 1 yılda) konut satmamış olmak, hisseli bir konuta sahip olsa da hisse oranının yüzde 50’den fazla olmaması gibi kriterler getirilebilir.Özellikle ilk defa konut alacak kişiler için belli bir süredir o şehirde bulunma şartı da aranabilir. Bu çerçeveler genişletildikçe kredi kullanım oranı daha sınırlı hale getirilecektir.Satın alınan konutta belki belli bir süre oturma şartı da farklı bir düzenleme olarak karşımıza çıkabilir. Bu sayede özellikle gerek kentsel dönüşüm gerek sınırlı arz ile yükselmeye devam eden konut kiraları satışla bir nebze daha olsun gevşeyebilir. Burada asıl amaç tabi inşaat firmalarının üretiminin belli bir seviyede en azından korunabiliyor olmasıdır.”

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal