Dur Yolcu Şiirini Kim Yazdı?

Dur Yolcu şiiri, Çanakkale Zaferi'nin 106. yıl dönümünde araştırılan konuların başında geliyor. Şiirin yazarı ve sözleri de merak ediliyor. Peki Dur Yolcu şiiri yazarı kimdir? Dur Yolcu şiiri sözleri ne?

18.03.2021-15:16 - (Son Güncelleme: 18.03.2021-15:16) Dur Yolcu Şiirini Kim Yazdı?

Dur Yolcu şiiri Çanakkale Savaşı hakkında yazılan sembol eserlerdendir. 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümü olması sebebiyle birçok kişi, bu eserin sözlerini ve eserin yazarını araştırmaktadır.

Özellikle sosyal medya üzerinden sık sık paylaşılan şiir, Milli Mücadele döneminde Türk halkının verdiği şanslı destanı konu almaktadır. Çanakkale Savaşı hakkında yazılan eserin sözleri, Dur Yolcu Anıtı'nda da yer almaktadır. Şiir şu dizelerden oluşmaktadır:

BİR YOLCUYA

Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın

Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.

Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın

Bir vatan kalbinin attığı yerdir.


Bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda

Gördüğün bu tümsek Anadolu'nda,

İstiklal uğrunda, namus yolunda

Can veren Mehmed’in yattığı yerdir.


Bu tümsek, koparken büyük zelzele,

Son vatan parçası geçerken ele,

Mehmed’in düşmanı boğdugu sele

Mübarek kanını kattığı yerdir.


Düşün ki, haşrolan kan, kemik, etin

Yaptığı bu tümsek, amansız, çetin

Bir harbin sonunda bütün milletin

Hürriyet zevkini tattığı yerdir.

DUR YOLCU ŞİİRİNİN YAZARI KİMDİR?

Eser, şair Necmettin Halil Onan'a aittir. Onan, 1902'de Kocaeli'nde doğdu. Ortaöğrenimini Vefa Lisesi'nde tamamladıktan sonra 1919'da Darülfünun Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne kaydoldu ancak İstanbul'un işgal edilmesiyle birlikte milli mücadeleye katılmak için Ankara'ya gitti.

Ankara Talimatgahı’nda zabıt vekili görevini üstlendi. Anadolu Ajansı Siyasi Servisi'nde de bir süre çalıştı. Savaşın sona ermesiyle İstanbul'a dönerek yarım kalan eğitimine devam etti. Cenap Şahabettin, Fuad Köprülü, Ferit Kam, Yusuf Şerif, Yahya Kemal, Hüseyin Daniş gibi usta isimlerin öğrenciliğini yaptı.

1924 yılında fakülteden mezun oldu ve çeşitli görevlerin ardından 1929'da İzmir (İzmir Kız Lisesi 1936-1939), Adana ve Ankara'da lise edebiyat öğretmenliği yaptı. Lise müdürlüğü görevlerinin ardından ise maarif müfettişi oldu. 17 Ağustos 1968 yılında İstanbul'da hayata gözlerini yumdu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal