18.03.2021-11:22 (Son Güncelleme:18.03.2021-11:22)


1

Aynı anda ateşlenmiş iki kurşunun havada çarpışma olasılığı nedir? Bu ihtimal yok denecek kadar az ancak topraklarımızı müdafaa eden vatan evlatlarının zafer cephesi olan Çanakkale'de bu ihtimal gerçekleşti. Dakikada binlerce merminin ateşlendiği, çetin savaş koşullarının içerisinde, birçok yetersizlikle tam donanımlı düşmanı, topraklarına sokmayan vatan evlatlarının destanıdır Çanakkale Savaşı. İşte bu destansı mücadelenin içinde cepheden gelen, mektuplar ve yürekleri burkan fotoğraflar...



2

Tarih ve kültür araştırmaları yapan ve bu alanda yayınlanmış 10 kitabı bulunan Hüseyin Lütfi Ersoy, Çanakkale Savaşı'na tanıklık etmiş birçok kişiyle görüştüğünü ve yürekleri yakan hikayeler dinlediğini ifade etti. Tarih ve kültür araştırmaları yapan ve bu alanda yayınlanmış 10 kitabı bulunan Hüseyin Lütfi Ersoy, Çanakkale Savaşı'na tanıklık etmiş birçok kişiyle görüştüğünü ve yürekleri yakan hikayeler dinlediğini ifade etti.



3

KARŞIMIZDA CANLI BİR ŞEKİLDE DURUYOR DA SELAM EDİYORMUŞ GİBİ YAZMIŞ

KARŞIMIZDA CANLI BİR ŞEKİLDE DURUYOR DA SELAM EDİYORMUŞ GİBİ YAZMIŞ

Mektubun, Çanakkale cephesinde bulunan ataların vatan, bayrak, millet ve sonraki nesil için nasıl bir hayal kurduklarını, hangi ruh hali içinde olduklarını ortaya koyduğuna dikkati çeken Ersoy, "Mektupta o cümleleri kurarken belki tepesine bomba yağıyordu, belki mermiler kenarından, köşesinden geçiyordu. Belki bir an şehit düşmekle yüz yüzeydi. Kim bilir hangi şartlar altında mektubu kaleme aldı? Mektubu, günümüzde onu okuyanlara, sanki karşımızda canlı bir şekilde duruyor da selam ediyormuş gibi yazmış." diye konuştu.



4

CENAB-I HÜDA BENİ SİZLERE BAĞIŞLASIN

CENAB-I HÜDA BENİ SİZLERE BAĞIŞLASIN

Hüseyin Lütfi Ersoy'un gözyaşları içinde okuduğu, Cebecioğlu İbrahim'in asker arkadaşlarının ailelerine gönderdiği selamlara da yer verdiği mektubunda özetle şu ifadeler yer alıyor:



5

"Merhametli velinimetim, sevgili pederim Mehmet Ağa'ya, Bir kere sonsuz bir istekle ve hürmetle selam eder, hayır duanızı talep ederim. Beni sorarsanız, elhamdülillah duanızın bereketiyle aciz bedenim sıhhatte olup sizin ömrünüzün uzun olması için gece ve gündüz dua etmekteyim. Pederim, şu kadar ki orada sizlerin zahmet ve meşakkat çekip çekmediğinizi merak ediyorum. Başkaca bir gam ve kederim yoktur. Bizim için de merak etmeyesiniz. Cenab-ı Hüda beni sizlere bağışlasın. Sizleri de yanınızda bulunan üç sabi çocuğa bağışlasın. Onları mahzun etmeyiniz. Bu her şeye yeter. Siz onları mahzun etmediğiniz için Cenab-ı Allah da kıyamet günü umduğunuz derecelere nail eder inşallah. Bizi bilip soran komşulara, hısım akrabalara, bu mektubu okuyan efendilere, dinleyen cemaate dahi hepsine teker teker selam ederim. Baki ve sağ olmanızı Allah'a arz ediyorum. Mektup gönderecek olursanız 5. Kolorduya mensup 14. Fırkada 42. Alay'ın 1. Taburunun 2. Bölüğünde 3. Mangada sakin er İbrahim bilesiniz."



6

DESTANIN TSK ARŞİNİNDE BULUNAN FOTOĞRAFLARI

DESTANIN TSK ARŞİNİNDE BULUNAN FOTOĞRAFLARI

Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı ordusunun 106 yıl önce dünyanın en güçlü donanmalarına geçit vermeyerek yazdığı ''Çanakkale Destanı'nın 106. yıldönümü.



7

Kocaman bir dünya savaşının sadece bir cephesi olsa da, Çanakkale hem kazanan hem de kaybeden için çok pahalıya mal oldu.



8

Çanakkale, sonucunda toplamda yarım milyondan fazla insan genç yaşta savaşın yarattığı acılardan etkilendi.



9

Buna karşılık Osmanlı tarafının 315 bin askerinin 250 bini ana yurdunu korurken şehit düştü.



10

İşte o fotoğraflar...



11



12



13

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr