Dünyada Bir İlk! El Salvador'da Para Birimi Bitcoin Oluyor

Orta Amerika ülkesi El Salvador, Bitcoin'i yasal ödeme aracı olarak kabul etmek için hazırlıklara başladı.

07.06.2021-11:38 - (Son Güncelleme: 07.06.2021-11:56) Dünyada Bir İlk! El Salvador'da Para Birimi Bitcoin Oluyor

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, Miami'de düzenlenen Bitcoin 2021 Konferansı'nda gelecek hafta Bitcoin'i ödeme aracı olarak tanımlayan yasayı kongreye yollayacağını açıkladı. 

Para birimi olarak ABD Doları geçerli olan El Salvador’da ilgili yasa ile birlikte ülkede kripto parayla ticaret yapılmasının önünde herhangi bir engel kalmayacak. Yasanın kongreden geçmesinin ardından dolar ve Bitcoin’le günlük hayatta işlem yapılabilecek. 

Nayib Bukele, Bitcoin 2021 Konferansı’na gönderdiği video mesajında bu kararın kısa vadede ülkede istihdamı ve finansal erişimi artıracağını söyledi. Alkış ve çığlık sesleri nedeniyle kararın orta vadeli yararlarını da anlatan Bukele’nin mesajda söyledikleri duyulamadı. Yaşanan problem sonrasında Bukele, duyurunun yer aldığı videoyu sosyal medya hesaplarından 'Geleceğe Hoşgeldiniz' mesajıyla paylaştı. 

1 MİLYONU AŞKIN AİLENİN ELİNE DAHA FAZLA PARA GEÇECEK

Bitcoin'le ilgili aldıkları kararın gerekçelerini Twitter'da da paylaşan Bukele, Bitcoin'in 680 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip olduğuna dikkat çekti. 

El Salvadorluların ülkelerine Bitcoin ile para göndermeleri durumunda düşük gelirli 1 milyonu aşkın ailenin eline daha fazla para geçeceğini düşünen Bukele; “Bitcoin’in yüzde 1'i ile El Salvador'a yatırım yapılsa ekonomimiz yüzde 25 büyür. Bunun yanında Bitcoin de potansiyel 10 milyon yeni kullanıcıya ulaşacak. (Yurtdışından) yıllık 6 milyar dolarlık havalenin gerçekleşmesi için en hızlı büyüyen yöntem olacak. Bu 6 milyar doların şu anda büyük bir kısmı aracılara gidiyor" diyerek Bitcoin’in potansiyeline vurgu yaptı. 

Ayrıca, El Salvador nüfusunun yüzde 70'inin banka hesabı olmadığını ve kayıt dışı ekonomide çalıştığını belirten Bukele; "Finansal erişimi artırmak sadece ahlaki bir zorunluluk değil, ekonomiyi de büyütmenin yöntemi" dedi.

6.5 milyon nüfusa sahip olan El Salvador’un 27 milyar dolarlık bir ekonomiye sahip olması nedeniyle alınan kararın kripto para fiyatlarına hemen etki etmesi beklenmiyor. 

Nayib Bukele'nin kongreye yollayacağı yasa kabul edilirse El Salvador Bitcoin'i resmi bir para birimi olarak tanıyan ilk ülke olmuş olacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal