Dünya Yeni Salgınla Karşı Karşıya! Kara Mantar Bir Ülkede Daha Görüldü

Kovid-19 algını sonrası görülmeye başlayan ‘Kara Mantar’ salgını Hindistan sonrası Arjantin’de ortaya çıktı.

20.06.2021-14:12 - (Son Güncelleme: 20.06.2021-14:13)

Bir süredir dünyanın mücadele ettiği koronavirüs salgını sonrası ilk olarak Hindistan’da görülen görülmeye başlayan ve hızla yayılan ‘Kara Mantar’ hastalığı, şimdi de Arjantin’de ortaya çıktı. 

Arjantin Sağlık Bakanlığı, ülkeden çıkan ilk vaka sonrası yaptığı açıklamada, Kovid-19 tedavisi gören ve taburcu olan bir hastada daha sonra kara mantar hastalığı görüldüğünü ifade etti. 

Formosa eyaletinde yaşayan 47 yaşındaki kadın, bir süre önce Kovid-19 virüsüne yakalandığı ve tedavi altına alındığı, tedavisinin ardından taburcu olan kadında ise mukormikoz yani bilinen adıyla ‘ Kara Mantar’ hastalığı ortaya çıktığı belirtildi. 

DAMAK YARALARINA NEDEN OLUYOR

İlk kara mantar vakası sonrası açıklama yapan Arjantin Sağlık Bakanlığı, koronavirüs sonrası baş ağrısı, duyu kaybı ve damak yaraları şikayetitle hastaneye giden kadını, ‘kara mantar’ hastalığına yakalandığını belirtti. 

Hastaneye başvuran kadından alınan örnekler sonrası hastalığının ortaya çıkmasının ardından izole bir şekilde tedavi altına alındığı belirtildi. Daha önce başka bir eyalette Kovid-19 tedavisi sonrası taburcu olan anacak bir süre başka şikayetler görülen ve kısa süre hayatını kaybeden bir kişinin de ‘Kara Mantar’ hastalığından öldüğü ifade edildi. 

ÖLÜM ORANI OLDUKÇA CİDDİ

Paniğe kapılan halk için açıklamada bulunan Arjantin Sağlık Bakanlığı, ‘Kara Mantar’ hastalığının görülme ve ölüm oranının yüzde 40 ile 80 olduğu belirtildi. Kovid-19 salgınıyla ilgisine de değinen Sağlık Bakanlığı, koronavirüs salgının bünyeyi zayıflattığı için ‘kara mantar’ hasatlığına ortam hazırladığını ifade etti. 

KARA MANTAR GİTGİDE YAYILIYOR

İlk kara mantar vakası, Kovid-19 algınıyla mücadelede oldukça zor zamanlar yaşayan Hindistan’da görüldü. Ortaya çıkan bu hastalığın özellikle Kovid-19 tedavisi görmüş kişilerde görülüyor olması herkesi korkutmaya başladı. Kara Mantar hastalığının bir diğer korkutan tarafı ise hastalığa yakalananların yüzde 60’nın iki gözünü birden kaybetmesine neden oluyor olması.

Hastalık, özellikle şeker hastalığı geçmişi olan ve koronavirüs salgını nedeniyle bağışıklık sistemleri devre dışı kalan kişilerde görülüyor. Hindistan'da ortaya çıkan hastalık Mısır, Irak ve Meksika'da da görüldü.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal