Kara Mantar Salgınının Tek Çaresi Gözü Oymak

Koronavirüs salgınının oldukça sarstığı Hindistan'da ülkeyi birbirine katan "kara mantar" salgını Irak ile Mısır'a da geldi. Irak ilk can kaybını açıkladı.

02.06.2021-17:26 - (Son Güncelleme: 02.06.2021-17:26) Kara Mantar Salgınının Tek Çaresi Gözü Oymak

Hindistan'da koronavirüs (covid-19) atlatan şahıslarda sık sık karşılaşılmaya başlayan adı "siyah mantar" olan göz hastalığı "mukormikoz"a Gurugram şehrinde yakalanan kişilerin % 85'inin diyabet hastası olduğu ortaya çıktı.

"Times of India" gazetesinin Haryana'da kara mantar enfeksiyonunun en sık karşılaşıldığı Gurugram'da görev alan doktorların değerlendirmelerine dayandırdığı haberine göre, siyah mantar enfeksiyonu belirlenen 10 şahıstan hemen hemen dokuzu diyabet hastası.

Haryana'da kara mantar hastalığından enfekte olan 821 insanın 222'si Gurugram kentinde. Şehirde, konu olan enfeksiyon çıkan kişilerin % 85'ine karşılık gelen 189 kişinin diyabet hastası olduğu tespit edildi.

Hindistan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Gurugram kentindeki pek çok kara mantar hastasının, koronavirüs hastalarına yapılan steroid ile oksijen destekli bir tedavisi olmadığını gözler önüne serdi.

Gurugram'daki 222 kişinin 44'üne oksijen, 29'una ise steroid tedavileri hiç yapılmadı.

Konu olan 222 şahsın, 57'si 19-45 yaşlarındayken, 94'ü 46-60 yaş aralığında. 70'i 61 yaş üzeri ve 18 yaş altında olan bir hasta var. Gurugram kentinin Sağlık İdaresi Yöneticisi Virender Yadav, 165'i erkek, 57'si kadın olan 222 şahıstan 212'sinin koronavirüs olduğu ortaya çıktı.

HİNDİSTAN'DA 200'ÜN ÜZERİNDE KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Burundan vücuda girip hem sinüsleri hem de beyni etkileyen kara mantar hastalığından enfekte olanlar kişilerde, burun tıkanıklığı, suratta şişme, burunda siyah kabuklanma, yüz, baş ile göz ağrısı benzeri semptomlar çıkabiliyor.

Sağlık uzmanları, mantarın bağışıklığı düşük olan kişilere saldırdığını belirterek kara mantar hastalığının koronavirüs ile bağlantılı olduğu hususunda vatandaşları uyardı. Doktorlar, kara mantarın koronavirüs hastalarına yapılan steroid destekli tedavi yöntemlerinin yan etkisi olabileceği üzerinde duruyor.

Hindistan'da hemen hemen 10 bin insanın enfekte olduğu kara mantar salgını 200'ün üzerinde insanın hayatını kaybetmesine sebep oldu. Bangladeş'te 25 Mayıs tarihinde, Irak'ta da geçen gün birer kişi siyah mantar enfeksiyonu sebebiyle yaşamını yitirdi.

Hindistan'ın Kerala eyaletinde kovid-19 atlatan insanlarda sık sık karşılaşılmaya başlayan mukormikoz vakalarının, solunum desteği adına kullanılan oksijende bulunan kirlilik sebebiyle olup olmadığıyla ilgili çalışma başlatmıştı.

GÖZLERİ OYULDU

Kara mantar salgını bir takım hastaneleri karıştırdı ve telaşa yol açtı, kara mantar hastalarının hemen hemen % 60'ı ya bir gözünü ya da iki gözünü aldırdı.

Mukormikoz olarak da adlandırılan enfeksiyonun öldürücülük miktarının % 50 olduğunu bildiren görevliler, hastaların hayatılarını kurtarmak için doktorların bir takım insanların gözlerini oymak zorunda kaldığını belirtti.

SİYAH MANTAR HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Normal şartlarda oldukça ender rastlanan kara mantar hastalığı, en çok beyin ile ciğerleri etkiliyor. Diyabet hastası olanların ve bağışıklık sistemi direnci az olan şahıslarda can kaybı oranını artırıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) aktardığı verilere göre 'siyah mantar' ya da mukormikozun semptoları şu şekilde:

– Baş ağrısı

– Yüzün bir tarafında şişlik

– Burun ve sinüslerde tıkanıklık

– Burunda oluşan kararmalar

– Yüksek ateş

– Göğüs ağrısı ve nefes darlığı

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal