Dünya İsveç ve Finlandiya için Ankara'nın kararına odaklandı!

Başkan Erdoğan'ın Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği ile ilgili söylediği sözler sonrası dünya Türkiye'ye kilitlendi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiya ve İsveçli mevkidaşları ile üçlü bir görüşme yaptı. Almanya, Türkiye'nin kararında özgür olduğunu vurgularken; ABD ise 'Türkiye ve atadığı temsilciler ile çalışmaya devam ediyoruz' dedi.

15.05.2022-10:39 - (Son Güncelleme: 15.05.2022-11:10) Dünya İsveç ve Finlandiya için Ankara'nın kararına odaklandı!

NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Rusya-Ukrayna Savaşı ile Finlandiya ve İsveç'in ittifaka üyeliğini görüşmek üzere Almanya'nın başkenti Berlin'de toplandılar. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Finlandiya ve İsveç'in ittifaka üyeliğine olumlu bakmıyoruz' açıklamasından sonra gözler Türkiye'ye yöneldi.

İki gün sürecek kritik oturumlara Türkiye'den Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katıldı. Bakanlar, dün akşam İsveç ve Finlandiya dışişleri bakanlarının da katılımıyla gayri resmi çalışma yemeğinde buluştu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ve Finlandiyalı meslektaşı Pekka Haavisto ile üçlü bir zirve gerçekleştirdi.

Türkiye'nin sert çıkışı sonrası köşeye sıkışan İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, PKK'nın terör örgütü olduğuna inandıklarını açıkladı. Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ise ülkesinin NATO üyeliği konusunda Türkiye ile aralarındaki farklılıkların üstesinden gelebileceklerini umduklarını dile getirdi.


İsveç Dışişleri Ann Linde: 'PKK'nın terör örgütü olduğuna inanıyoruz'

Linde, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği sürecine ilişkin yaptığı açıklamayı değerlendirirken "Avrupa Birliği gibi biz de PKK'nın terör örgütü olduğuna inanıyoruz.' açıklamasında bulundu.

Aftonbladet gazetesinin haberi doğrultusunda, ortada yanlış anlaşılmış bir durum olabileceğini savunan Linde, 'PKK'yı terör örgütü olarak sınıflandırmayacağımız doğru değil, böyle bir algı oluştuysa bunun açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Pazar günü Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geleceğiz.' ifadelerinde bulundu.

Diğer taraftan, Aftonbladet'e açıklama yapan Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, Finlandiya'nın çarşamba NATO üyeliğine müracaat edeceğini bildirdi.


Finlandiya'dan NATO üyeliği açıklaması

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, ülkesinin NATO üyeliği konusunda Türkiye ile aralarındaki farklılıkların üstesinden gelebileceklerini umduklarını kaydetti.

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için Berlin'de bulunan Haavisto, yaptığı açıklamada, 'Farklı grupların veya farklı kişilerin ayrıntılarına girmek istemiyorum ama sadece terörle mücadelenin siyasetimizde çok önemli bir ilke olduğunu ve bunun NATO'da da çok önemli bir ilke olduğunu söylemek istiyorum.' açıklamasında bulundu. 

İbrahim Turna
ibrahim_313@outlook.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal