Kralların ya da zenginleri hastalığı olarak da bilinen gut hastalığı, padişahların ölümüne neden olmuş şiddetli bir romatizma hastalığıdır. Aynı zamanda metabolik bir hastalık olarak da değerlendirilen gut hastalığı hakkında merak edilenlere haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz...
GUT HASTALIĞI NEDİR?
Vücuttaki atık maddeler, özellikle protein yapısındaki atıklar ürik aside dönüşerek vücuttan dışarı atılır. Ürik asidin atımında yaşanılan sorunlar veya çok fazla üretilmesi kanda ve vücutta birikmesine neden olmaktadır. Kandaki aşırı ürik asit doku aralıklarından sızarak eklem içeirisnde ve çevresindeki yapılarda birikmeye başlar. Eklemlerde biriken ürik asit bu bölgelerde iltihaplanmaya yol açarak eklemde sıvı artışına, hareket kısıtlıklarına ve ağrılara neden olmaktadır. Özellikle ayak başparmağı ve diz eklemlerini tutan bu rahatsızlığa gut hastalığı denir. Bazen ürik asit böbreklerde de birikebilir. Bu durum da böbreklerde taş oluşmasına neden olur. Ürik ait oluşumunun artmasının nedenleri ise şu şekildedir;
GUT HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Sabahları vücutta asit iyonlarının birikmesi sonucu eklemlerde şişlik oluşur ve şiddetli ağrılar meydana gelir. Hatta ağrının şiddetinden dolayı hasta uykusundan uyanabilir.
Böbreklerde ürik asit birikmesi sonucunda oluşan bir gut hastalığı ise idrarda kan, taş gibi belirtilere ek olarak karın ve bel bölgesinde ağrılar yaşanabilir.
Ağrılar kronik bir hale gelir ve eklemlerde biriken ürik asit, eklemlerin sürekli şişmesine neden olarak deformasyona uğrayabilir.
Hastalığın görülme sıklığının artmasındaki nedenler;
Erkekler kadınlara oranla 3 ila 6 kat daha fazla Gut hastalığına yakalanmaktadır.
Vücutta oluşan ürik asidin yarısından fazlası böbreklerden atılırken, bir kısmı da barsaklardan atılmaktadır. Gut hastalarının yüzde 90 oranında böbreklerden ürik asit atılımı azalmıştır. Geri kalan yüzde 10’unun ise, fazla ürik asit üretimi veya hem fazla üretim hem de böbreklerden atılımın azalmasının birlikte olmasıdır.
Böbreklerden atılmasında azalmanın nedenleri;
GUT HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?