Sindirimi zor olduğu için birçok rahatsızlığa ve alerjik reaksiyona sebep olabilen gluten hakkında merak edilenleri derledik.
GLUTEN NEDİR?
Gluten, buğday, arpa ve çavdar gibi tahıl çeşitlerinde bulunan bir protein grubudur. Bu tahıllardan üretilen işlenmiş gıdaların büyük kısmında bulunur ve insan sağlığına olumsuz etkileriyle bilinir. Bazı insanlarda alerjiye sebep olur, toleransı olanlarda alerjik bir reaksiyon görülmez. Eğer kişinin glutene karşı bir hassasiyeti varsa gluten içeren besinlerden uzak durması gerekir. Buğday unu su ile temas ettiğinde, gluten proteinleri yapışkan bir doku oluşturur. Bu yüzden gluteni sindirmek zordur.
PEKİ, GLUTEN İÇERMEYEN BESİNLER HANGİLERİ?
GLUTENSİZ BESİNLER NELER?
Baklagiller (fasulye, mercimek, bezelye, yer fıstığı), esmer pirinç, kinoa, yulaf, badem, bezelye, patates, deniz mahsulleri, tereyağı, süt, peynir, yoğurt, avokado, tüm meyveler, bal ve reçel, meyve suları, kola, kahve, sporcu içecekleri, mısır, Hindistan cevizi unu gibi besinlerde gluten bulunmuyor.