Dünya futbolunun bir yıldızı daha kaydı: Brezilyalı Pele hayatını kaybetti! Pele’nin Fenerbahçe detayı şaşırttı

Dünya futbolunun yakın bir döneme kadar gelmiş geçmiş en iyi futbolcusu olarak kabul edilen Brezilyalı efsane futbolcu Pele, tedavi gördüğü hastanede 82 yaşında hayatını kaybetti. Kariyerinde yüzlerce gole imza atan Pele’nin Fenerbahçe detayı görenleri şaşırttı. İşte haberin detayları...

30.12.2022-10:20 - (Son Güncelleme: 30.12.2022-17:13) Dünya futbolunun bir yıldızı daha kaydı: Brezilyalı Pele hayatını kaybetti! Pele’nin Fenerbahçe detayı şaşırttı

Futbol tarihinin belki de en önemli isimleri arasında yer alan Brezilyalı futbolcu Pele, Brezilya’da tedavi gördüğü Albert Einstein Hastanesi'nde 82 yaşında vefat etti. Dünya Kupası’nı 3 kez kazanan tarihteki tek futbolcu olma unvanını halen koruyan efsane ismin Fenerbahçe detayı görenleri şaşırttı. 

Pele’nin Fenerbahçe detayı şaşırttı

1972'de Santos ile İstanbul'a gelerek Fenerbahçe-Santos maçında Türk seyircisinin karşısına çıktı. İnönü Stadı'nda oynanan mücadeleyi Santos 6-1 kazandı. Pele bu maçtaki nefis oyunuyla tribünleri mest etmişti.

Fenerbahçe ile Santos arasında oynanan karşılaşmayı 43 bin 275 kişi tribünlerde takip etmişti.

Pele Hayatını Kaybetti

Pele kimdir?

Pele 23 Ekim 1940'ta Brezilya'da doğdu. 1956'dan emekli olduğu 1977'e kadar, hazırlık maçları da dâhil olmak üzere oynadığı 1363 maçta attığı 1279 gol Guinness Dünya Rekorları'nda yer almaktadır. Tüm zamanların en iyi futbolcularından biri olarak kabul edilen Pele Franz Beckenbauer, Alfredo Di Stéfano ve Karl-Heinz Rummenigge gibi futbolcuların yanı sıra FIFA tarafından da "en iyisi" olarak nitelendirilmiştir. 2000'de Diego Maradona ile birlikte FIFA Yüzyılın Oyuncusu ödülünü kazanmıştır.

Pele’nin ilk işi ayakkabı boyacılığıydı ancak ilk hayali futboldu. Futbol kariyeri çok erken yaşlarda başlayan Pele, Bauru’nun Baquinho ve Sete Setembro gibi bazı amatör futbol kulüplerinde top oynadı. Henüz on bir yaşlarında,amatör bir takım olan ve hatta o sıralar antrenörü bile bulunmayan Ameriquinha takımında top koştururken, yine zamanının dünya kupalarında futbol oynamış başarılı bir futbolsever olan Waldemar deBrito tarafından keşfedildi. De Brito, Pele’nin kıvrak zekásının ve paha biçilemez yeteneğinin farkına varan ilk insanlardandı. Böylece Pele, De Brito’un kurmuş olduğu, Clube Atletico Bauru takımında futbol oynamaya başladı.

Pele Hayatını Kaybetti-1

Kırılmadık rekor bırakmadı

Pelé on beş yaşındayken Santos, on altı yaşındayken Brezilya millî futbol takımı için oynamaya başladı. On yedi yaşındayken 1958 Dünya Kupası finalinde attığı gol, onu bir Dünya Kupası finalinde gol atan en genç futbolcu yaptı. Brezilya 1962 Dünya Kupası'nda da şampiyon oldu ancak Pelé grup aşamasında sakatlandığı için turnuvanın geri kalanında oynayamadı. 1970 Dünya Kupası'nda dört gol yedi asistle oynayarak üçüncü şampiyonluğun merkezinde yer aldı. On dört yıllık millî takım kariyerinde üç Dünya Kupası (1958, 1962, 1970) kazandı ve tarihte bunu başarabilen tek futbolcu oldu. 92 maçta attığı 77 golle Brezilya'nın en çok gol atan iki futbolcusundan biridir.

Kulüp kariyerinin büyük çoğunluğu Santos'ta geçiren Pelé, orada toplamda yirmi beş kupa kazandı. 1962'de kulübe tarihinin ilk Libertadores kupasını kazandırdı, ardından 1963'te tekrar şampiyon oldu. Libertadores şampiyonu olarak oynadığı iki Kıtalararası Kupa finalinde (1962, 1963) sırasıyla Benfica ve Milan'a karşı oynadığı dört maçta dokuz gol attı; Santos iki finali de kazandı. Kariyerinin son iki yılını New York Cosmos'ta geçirdi ve giydiği on numaralı forma emekliye ayrıldı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal