DSÖ Yüksek Gelirli Ülkelere Tepki Gösterdi: Vaat Değil Aşıları İstiyoruz

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, korona aşılarının yüksek gelirli ülkelerin yüzde 80'inin orta ve üst gelirli ülkelerde uygulandığını ifade etti.

09.09.2021-10:59 - (Son Güncelleme: 09.09.2021-13:27) DSÖ Yüksek Gelirli Ülkelere Tepki Gösterdi: Vaat Değil Aşıları İstiyoruz

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, basın toplantısında dünya çapında yaşanan salgındaki son duruma dair açıklamalar yaptı. Video konferans olarak gerçekleştirilen toplantıda zengin ülkelere seslendi. Ülkeler arasında aşıların eşitsiz bir şekilde dağıldığını ifade eden Ghebreyesus ''Küresel olarak, şu anda 5,5 milyar aşı dozu uygulandı, ancak yüzde 80'i yüksek ve orta üst gelirli ülkelerde uygulandı.'' diye belirtti.

VAAT DEĞİL AŞILARI İSTİYORUZ

Dünya genelinde korona aşılarında yüksek gelirli ülkelerin verdikleri sözleri yerine getimediklerini ve adaletsizliğe değinerek ''Daha fazla vaat istemiyoruz, sadece aşıları istiyoruz'' dedi.

HEDEFİMİZ DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 70'İNİ AŞILAMAK

DSÖ'nün küresel olarak hedeflerine değinen Ghebreyesus, ''Hedefimiz bu ayın sonuna kadar dünya nüfusunun en az yüzde 10'unu, bu yılın sonuna kadar en az yüzde 40'ını ve gelecek yılın ortasına kadar nüfusun yüzde 70'ini aşılamak.'' dedi.

DÜŞÜK GELİRLİ ÜLKELERİN SUÇUI DEĞİL

Yüksek gelirli ülkelerin neredeyse yüzde 90'nının yüzde 10 hedefine, yüzde 70'den fazlasının ise yüzde 40 hedefine  ulaştığını bildiren Ghebreyesus, "Hiçbir düşük gelirli ülke her iki hedefe de ulaşamadı ama bu onların suçu değil." ifadelerinde bulundu. 

AŞI SÖZÜ TUTULMALI

Zengin ülkelerin ve aşı üreticilerin mazeretler sunduğunu söyleyen Ghebreyesus, ''Aşı eşitliği hakkında çok şey konuşuldu, ancak çok az eylem yapıldı. Yüksek gelirli ülkeler 1 milyardan fazla doz bağış sözü verdi ama bu dozların yüzde 15'i gerçeğe dönüştü. Üreticiler, COVAX ve düşük gelirli ülkelere öncelik sözü verdiler. Daha fazla vaat istemiyoruz. Sadece aşıları istiyoruz. Şimdi boş vaatlerin değil, gerçek liderliğin zamanıdır.'' şeklinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal