Dolar rekorunu genişletmeye devam ediyor: Uzmanlar yükselişin nedenini açıkladı

Dolar kuru, bugün Türk Lirası karşısında yeni rekora imza atarak güne başladı. An itibariyle dolar 30 TL sınırını aştı. İşte detaylar…

12.01.2024-10:47 - (Son Güncelleme: 12.01.2024-10:47)

Türk Lirası, dolar karşısında erimeye devam ediyor. Geçen yıl dolar karşısında yüzde 30 değer kaybeden TL, 2024 yılında da değer kaybına devam etti.

Bugün 30 TL’nin üzerine çıkarak yeni rekorunu gören dolar, TL’nin 11 gündeki değer kaybını yüzde 1,6’ya çıkardı.

ABD merkezli yatırım bankası JP Morgan, dolar/TL yıl sonu tahminin 34 dolardan 36 dolara kadar yükseltti. 

Banka, müşterilerine Çarşamba günü ilettiği notta, liranın değer artışının "dezenflasyon sürecine bağlılık ve uluslararası rezervlerin birikim hızına" bağlı olacağını söyledi.

Merkez Bankası rezervleri 2,7 milyar dolar geriledi

Reuters’ın haberine göre Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) net rezervleri, 5 Ocak itibariyle 2,7 milyar dolar gerileyerek 32,36 dolar oldu.

22 Aralık’ta 40 milyar dolar civarında olan rezervler 2020 Ocak’tan bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra an itibariyle yaklaşık 8 milyar dolarlık bir düşüş yaşadı.

Uzmanlar yükselişin nedenini açıkladı

BBC Türkçe'ye konuşan Kadir Has Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erinç Yeldan, Merkez Bankası rezervlerinin düşmesinin uluslararası yatırımcılar açısında önemli bir sinyal olduğunu söyledi ve devamında şu sözlere yer verdi:

dolar tl

"Oran, bir ödemeler dengesi krizi olursa buna karşı risk primini düşürecek rezerv birikime sahip olup olmadığının ölçüsü olarak kabul ediliyor.

"Türkiye'nin kullanılabilir rezerv birikiminin (kısa vadeli dış borç stokuna) oranı 1997 Asya mali krizine girmiş ülkelerin ve hatta Türkiye'nin 2001 krizinin öncesindeki düzeyine yaklaşmış, hatta aşmış durumda.

Merkez Bankası rezervlerindeki mütevazı birikme kimseyi tatmin etmiyor; Türkiye para piyasalarındaki dengeler açısından kırılganlığını sürdürüyor".

Yeldan, dolar kurunun TL karşısındaki değer kazanımını atılan adımların yabancı yatırımcının beklentilerine uygun hızda ve kararlılıkta olmadığı ve dolayısıyla ivmenin etkisini giderek kaybetmesine bağladı.

Prof. Dr. Erinç Yeldan de ekonominin "spekülatif gelişimi " yerine "sağlam bir dayanağa" ihtiyacı olduğunu belirtiyor

JP Morgan dolar tahminin güncelledi

ABD merkezli yatırım bankası JP Morgan, dolar/TL kurunun yıl sonunda 34 TL olacağı şeklindeki tahminin 36 TL olarak güncelledi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal