Tüpraş’a ham petrol getiriyordu: İran gemiye el koyduğunu açıkladı

Irak’tan yola çıkan ve Tüpraş’a ham petrol getiren St. Nikolas adlı tanker gemisiyle Umman açıklarında iletişim kesilmişti. İran gemiye el koyduğunu duyurdu.

12.01.2024-10:34 - (Son Güncelleme: 12.01.2024-17:49) Tüpraş’a ham petrol getiriyordu: İran gemiye el koyduğunu açıkladı

Tüpraş’ın yaptığı açıklamaya göre Irak’tan yola çıkan ve 140 bin ton ham petrol taşıyan St. Nikolas adlı geminin iletişim bağlantısı, 11 Ocak günü Umman açıklarında TSİ 06.30 sularında kesilmişti.

İran medyasında yer verilen haberlere göre İran’ın söz konusu gemiye el koyduğu belirtilirken bu eylemin ABD’nin geçen yıl İran petrolü taşıyan bir gemiye el koymasına misilleme yapıldığını belirtti. 

İran donanmasının Fars haber ajansında yer alan açıklamasında konu hakkında, "ABD'nin geçen yıl İran petrolünü çalmasının ardından, bu sabah adli kararlara uygun olarak İran donanması St. Nikolas gemisine el koymuştur...Gemi İran limanlarına doğru seyretmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Tüpraş'ın yaptığı açıklamada, geminin "Yunan armatör firması Empire Navigation'a ait Marshall Adaları bayraklı St. Nikolas isimli" tanker olduğu belirtilirken, "Tüm rafineri operasyonlarımız planlandığı şekilde devam etmekte olup, olayın rafineri operasyonlarımıza bir etkisi bulunmamaktadır" ifadesine yer verildi.

ABD İran

İzmir'deki Aliağa rafinerisine petrol taşıyan gemide 19 mürettebat bulunmaktaydı. Tüpraş, Türk mürettebatın olmadığını açıklarken, uluslararası ajanslar gemide 18 Filipinli ve 1 Yunan mürettebatın bulunduğunu bildirdi.

İngiliz deniz yolu güvenliği şirketi Ambrey ise geminin Umman'ın Sahar kenti yakınlarında silahlı kişiler tarafından durdurulduğunu ve rotasının İran'ın Cask limanına çevrildikten sonra uydu izleme sisteminin devre dışı bırakıldığını duyurdu.

Gemiye çıkan silahlı kişilerin askeri tarzda siyah üniformalar giydiği ve maskeler taktığı ifade edildi.

ABD’den İran’a tepki

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran’ın gemiye çıkışının hukuk dışı olduğunu belirtti. Öte yandan Beyaz Saray’dan da İran’a kınama geldi.

ABD Donanması 5. Filo Komutanı Koramiral Brad Cooper da "İran'ın eylemleri uluslararası hukuka aykırıdır ve deniz yolu güvenliği ve istikrarını tehlikeye atmaktadır" denildi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal