Doğu Akdeniz'de Türk Zaferi: İsrail Yenilgiyi Kabul Etti!

ABD'nin, Türkiye'nin bypass edildiği EastMed doğalgaz boru hattı projesinden desteğini çekmesi İsrail basınında yenilgi olarak kabul edildi. İşte detaylar...

19.01.2022-14:43 - (Son Güncelleme: 19.01.2022-14:50) Doğu Akdeniz'de Türk Zaferi: İsrail Yenilgiyi Kabul Etti!


Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yapmış olduğu iyi işlerle, bölgedeki üstünlüğünü kabul ettirmiş durumda. Son zamanlarda Libla ile iş birliklerini sağlamlaştıran Türkiye, bölgede dikkat çeken ülke konumuna geldi. 

Avrupa'nın Rus gazına olan bağımlılığını azaltmak istemesiyle, Türkiye bypass edilerek İsrail'den Kıbrıs'a ve Avrupa'ya doğal gaz güzergahı oluşturulması projesi devam ediyordu. ABD; Yunanistan, Güney Kıbrıs ve İsrail'in oluşturduğu konsorsiyum tarafından gündeme getirilen EastMed projesine desteğini, bir non-paper (bağlayıcılığı olmayan belge) ile geri çekti.

İSRAİL YENİLGİYİ KABUL ETTİ

Bu gelişme İsrail medyasında açıkça yenilgi olarak kabul edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail Cumhurbaşkanı Herzog'un Türkiye'ye geleceğini bildirdiği 18 Ocak'ta, Haaretz gazetesinde 'ABD'nin Putin ve Erdoğan'dan korkusu, İsrail'in Avrupa'ya açılan doğal gaz boru hattının sonunu büyüledi' diye bir haber paylaştı.


ABD TÜRKİYE İLE ANLAŞMAK İSTİYOR

Amerika Birleşik Devletleri Türkiye ile anlaşmaya varmak istiyor. Nedeni ise Avrupa'nın en büyük gaz tedarikçisi olan Rusya ile olan gerilimidir. Diğer bir faktör ise ABD'nin, boru hattına karşı olan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilişkileri uzlaştırma isteğidir.

İSRAİL'İN BOYUN EĞMEKTEN BAŞKA SEÇENEĞİ YOK

İsrail, EastMed boru hattında Amerikan yönetiminin yaptığı 'U' dönüşüne henüz resmi olarak tepki göstermedi, fakat proje hakkında bilgili üst düzey bir kaynağa göre, yönetimin açıklaması İsrail'in olmayan projeden çekilmesini sağlayabilir. İsrail'in boyun eğmekten başka seçeneği yok.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal