Doğu Akdeniz'de Kartlar Yeniden Dağıtılıyor

Yunanistan'ın önde gelen basın kuruluşları Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de kazandığını ifade ediyor. İmzalanan anlaşmanın kağıt üstünde kalacağını düşünen Yunan gazeteciler projenin imkansız olduğunu belirttiler.

13.10.2021-09:44 - (Son Güncelleme: 13.10.2021-14:31) Doğu Akdeniz'de Kartlar Yeniden Dağıtılıyor

Yunanistan-Kıbrıs-İsrail Rum yönetimi arasında geçtiğimiz yıl ortak protokol ile imzalanan Doğu Akdeniz Boru Hattı projesi ( EastMed) başarısız olunca tekrar gündeme geldi.

Doğu Akdeniz'de boru hattının geçiş yollarını haritalandıran “Nautical Geo”  gemisi 2 bin kilometrelik boru hattının güzergahını çizmek için üç ülke tarafından ortak kiralanmıştı. 

Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden olan Ta Nea Gazetesi Türkiye'yi Doğu Akdeniz'de geri plana atacak olan projenin mevcut durumda imkansız olduğunu belirtti.


EASTMED PROJESİ NEDİR?

Doğu Akdeniz Boru Hattı bir diğer adıyla EastMed Boru Hattı Doğu Akdeniz kaynaklarını Güney Kıbrıs ve Girit üzerinden Yunanistan topraklarına taşınmasıdır. Kaynakların Yunanistan'dan sonra önce İtalya daha sonra da tüm Avrupa'ya aktarılması planlanmaktadır. Boru hattının 7 milyar dolara mal olacağı, yapım süresinin ise 10 yılı geçmesi bekleniyor. Türkiye'nin Doğu Akdeniz faaliyetlerine şiddetle engellemek isteyen egemen devletler doğalgazın Türkiye üzerinden geçmesini istemiyor. Doğalgazın bulunduğu bölge 22 temmuz 2020 tarihinden itibaren ise Türkiye kontrolündedir. Türkiye sık sık yaptığı açıklamalarda kaynak paylaşımı eşit dağılması gerektiğini eğer böyle bir durum olmaz ise projenin ölü bir proje olacağını vurguluyor.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal