Doğru pişirilmeyen pirinç pilavının insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine karşı uzmanlar uyardı! Doğru pirinç pilavı pişirme teknikleri

Bilim insanları tarafından yapılan araştırma sonucunda pirincin insan sağlığı üzerindeki tehlikeleri ortaya çıktı. Milyonlarca kişi tarafından tüketilen pirinç sandığımız kadar da masum değildir. İşte pirincin insan sağlığı üzerindeki tehlikeleri…

27.06.2022-10:06 - (Son Güncelleme: 27.06.2022-16:34)

Hem Türkiye'de hem de dünyada en çok tüketilen ürünlerden biri de pirinçtir.Özellikle son dönemdeki fiyat artışları bakliyatları da etkilerken pirinç üzerinde dönen türlü oyunlarda insan sağlığını olumsuz etkilemektedir.Pirinç içerisine plastik yada arsenik gibi maddeler karıştırılarak daha düşük fiyatta piyasaya sunulmaktadır.Daha uygun fiyatlı olarak pirinç tüketmek isteyen vatandaşlar da bu ürünleri alırken bilmeden kendi sağlıklarını tehlikeye atmaktadır. Kanser başta olmak üzere birçok hastalığa neden olan bu maddelerin tehlikeleri de uzmanlar tarafından araştırıldı. Yapılan son araştırmalar doğrultusunda doğru pişirilmemiş pirinci yüksek seviyede arsenik içerdiği ortaya çıktı. Pirinç üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar doğrultusunda pirinç içerisinde bulunan arsenik seviyesinin doğru pişirilmesi durumunda en aza indirilebilecek de belirlendi. Uzmanlar doğru pişirilmeyen pirince karşı uyardı. Pirinci nemlendirmeden pişirmek sağlığı olumsuz etkileyen nedenler arasında yer alırken tencerede suyunu çekene kadar pişirmenin de kalp hastalığı, diyabet ve kanser gibi hastalıklara neden olduğu ortaya çıktı.

Pirinç içerisinde neden arsenik var?

Tarlalarda yetiştirilen pirinçler birçok tarım ilacına maruz kalmaktadır. Özellikle pirinçlerin böceklerden ve zararlı bakterilerden korunması için tarım ilacına başvurulur. Fakat uzmanlar böcek için kullanılan ilaçların insan sağlığına da olumsuz etkileri olduğunu açıkladı. Arsenik kalıntılarını da pirinç ambalajları üzerinde yer aldığı tespit edildi.

Doğru Pirinç Pilavı Pişirme Tekniği

Arsenik nasıl yok edilir?

Pirinçleri en doğru şekilde pişirmenin yolu bir gece önceden pirinçleri suda bekletmektir. Pirinçleri bir gece önceden nemlendir elden de arsenik miktarının azaldığı ortaya çıktı. Prof. Maharg, tarafından yapılan 3 farklı deneyde pirinçlerin yanlış pişirildiği kararına varıldı.

Yapılan ilk deneyde hepimizin bildiği bir ölçek pirince iki ölçek su koyarak pişirmeyi denedi. İkinci pişirme tekniği olan bir ölçek pirince beş ölçek su koyarak pişirdiğin de arsenik miktarının azaldığını fark etti.

Marang, üçüncü pişirme tekniği olarak da pirinçlerin bir gece önceden suya yatırılmasını ve ertesi gün pirinçlerin iyice yıkandıktan sonra bir ölçek pirince beş ölçek su koyarak pişirilmesini deneyerek pirinçlerdeki arsenik oranında ciddi oranda azalma olduğunu gözlemledi. Buna göre vatandaşların 3 teknikli pirinç pişirmesi önerildi. Bu sayede pirinçlerde ki arsenik oranında ciddi oranda bir düşüş yaşanacaktır. 

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal