Doğal gaz müjdesi bu kez Trakya’dan: 2 aya kadar kullanıma sunulacak

Trakya’da keşfedilen 300 milyon metreküp doğal gaz rezervinin 2 aya kadar bölgedeki sanayicilerin kullanıma sunulması bekleniyor. Rezervin mali değerinin 3 milyar liraya ulaştığı kaydedildi.

20.02.2024-10:01 - (Son Güncelleme: 20.02.2024-17:30)

Enerji alanında son yıllarda büyük atılımlar gerçekleştiren Türkiye, özellikle dışarıdan ithal ettiği petrol ve doğal gaz konusunda kendi kaynaklarına daha fazla yönelmeye başladı. Yurdun dört bir yanında devam eden sondaj ve sismik arama çalışmalarının neticesinde müjdeler üst üste gelirken bir iyi haber de Trakya’dan geldi.

Trakya’da doğal gaz rezervi keşfedildi

Haber7’nin yer verdiği habere göre; Yerli ve milli doğalgaz arayışları devam ederken, sevindirici haber Trakya'dan geldi. Bölgede 3 bin metre derinlikteki 5 kuyuda doğalgaz sondaj çalışmaları yürütülüyor. Bu kuyulardaki çalışmalardan ikisinde doğalgaz rezervi keşfedildi. Bu bulunan doğalgaz yakın bir zamanda üretime geçecek ve çeşitli bölgelere dağıtılacak.

Bölgedeki çalışmalar hakkında A Haber'e konuşan TBNG CEO'su Sinan Furat, önemli açıklamalarda bulundu. Furat, bulunan doğalgaz rezervinin ülke enerji ihtiyaçlarına önemli bir katkı sağlayacağını ifade etti. Ayrıca, bu gelişmenin yerli doğalgaz üretimi konusundaki başarıları daha da artıracağını belirtti.

Trakya doğalgaz

TBNG CEO'su, Trakya'da gerçekleştirilen doğalgaz sondajının, Türkiye'nin enerji bağımsızlığını güçlendireceğine vurgu yaparak, bu gelişmenin ekonomik anlamda olumlu etkiler yaratacağını söyledi. Türkiye'nin kendi enerji kaynaklarına sahip olmasının stratejik bir adım olduğunu belirten Furat, bu sayede enerji arz güvenliğinin sağlanacağını dile getirdi.

300 milyon metreküp tespit ettik

Fırat, Silivri’deki doğalgaz arama çalışmaları hakkında şunları söyledi:

‘’Şu an İstanbul Silivri'de Değirmenköy'deki doğalgaz arama sahasındayız. Burada keşifini yaptığımız 300 milyon metreküp doğalgazı çok kısa süre içerisinde üretime alacağız. Aslında ülke ekonomimize kazandıracağız. Bildiğimiz üzere ülkemizde enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmak için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı projeleri kapsamında yoğun bir çaba sarf ediliyor. Biz de özel sektör öncüsü olarak Türkiye Petrolleri ile birlikte aynı bölgede yan yana parsellerde üretim yapıyoruz. Bu bulunduğumuz sahada ilk tespitimiz 300 milyon metreküp. Açacağımız yeni sondaj kuyuları ile bu miktarı artırmayı düşünüyoruz.’’

Doğalgazın bölgedeki sanayicilere verileceğini kaydeden Fırat sözlerini şunlarla sürdürdü:

‘’Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'yi enerji üssü yapma projesi var. Burada tabii doğalgaz ana konu. Depolama tesislerimizin kapasitesi yükseliyor. Şu anda 6 milyar metreküplük depolama hacmimiz var. Bu hacim ve yerli üretimimiz arttıkça biz dışa bağımlı ülke olmaktan ihracat yapan ülke olma yolunda ilerleyeceğiz. Tahminlerimize göre 1,5-2 ay içerisinde buradan çıkarttığımız doğalgazı yine bu bölgedeki 60'a yakın sanayicimize, kendi boru hattımıza ileteceğiz. Bölgenin sanayisini bölgenin doğal gazı karşılayacak. Kendi kendimize enerjimizi üretmiş, üreticimize vermiş olacağız.’’

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal