ABD basınından itiraf niteliğinde manşet: ‘Beyaz Saray, Erdoğan’a boyun eğdi’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde yükselişte olan Türkiye dış politikası, ABD basınında gündem oldu. Bir haberde, ABD’nin Türkiye’nin adımları karşısında çaresiz kaldığı ve bunlara boyun eğmek zorunda kaldığı belirtilirken iki ülke arasındaki kritik temaslar da masaya yatırıldı. İşte detaylar…

20.02.2024-09:53 - (Son Güncelleme: 20.02.2024-17:30)

Türkiye ile ABD arasında son zamanlarda artan kritik temaslar ve diplomatik hamleler, ABD basınında geniş yer buldu. Basındaki bir haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde yükselişte olan Türkiye dış politikasının ABD’yi çaresiz bıraktığı belirtildi.

Aksam.com.tr'nin FOREIGN AFFAIRS'ten çevirdiği haberle Türkiye'nin diplomatik zaferi ortaya çıkıyor. Ankara ve Washington arasındaki son diplomatik gelişmeleri keşfedin, güç mücadelesini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki Türkiye'nin yükselişini vurgulanıyor.

Erdoğan istediğini elde etti

Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliği konusundaki politikasına odaklanan bir haber, Ankara'nın hedefine ulaştığını vurgulayarak, "Türkiye'nin İsveç üyeliğine karşı muhalefeti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın isteğini gerçekleştirmesiyle son buldu: Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye'ye 40 adet F-16 savaş uçağı sağlama ve mevcut uçak filosunun ekipmanlarını iyileştirme taahhüdünde bulundu" ifadeleriyle anlatıldı.

Biden Erdoğan

ABD, Türkiye’ye boyun eğdi

Türkiye ile Rusya arasında gerçekleşen S-400 hava savunma sistemine dair anlaşmanın ardından, Beyaz Saray ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gerildiği ancak ABD'nin NATO'nun 'vazgeçilmez' bir müttefiki olarak gördüğü Türkiye karşısında geri adım attığı ifade edildi. FOREIGN AFFAIRS'in haberine göre, "ABD, NATO'nun güçlü kalmasına ve ittifak içindeki her türlü anlaşmazlığı bastırmaya oldukça istekli, bu nedenle Türkiye'nin taleplerine boyun eğdi. Tüm bu gelişmeler, geçen baharda Beyaz Saray tarafından büyük ölçüde dışlanan Erdoğan'a belirgin bir diplomatik zafer kazandırdı" ifadeleri kullanılarak, Türkiye'nin diplomatik başarısıyla sonuçlanan adımların iki ülke arasında yeni ve temiz bir sayfa açtığı kaydedildi.

Ne Rusya ne de Ukrayna Erdoğan’dan kopabiliyor

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in ABD'de bulunması ve 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkinin daha da güçlendiğine dikkat çeken bir haberde, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası bu olumlu atmosferin Ankara-Moskova hattında devam ettiği belirtildi. Ukrayna'nın NATO tarafından desteklendiği, ancak Ankara'nın NATO'nun güçlü bir müttefiki olarak Moskova ile olan olumlu ilişkisini koruduğu vurgulandı. Diplomatik bir zafer olarak nitelendirilen haberde, Türkiye'nin Ukrayna'ya insansız hava aracı BAYRAKTAR ihracatının, sıcak temasın sürdüğü bir dönemde önemli bir başarı olduğu ifade edildi.

Türkiye konumunu yeniden şekillendiriyor

Batı'dan Körfez ülkelerine, Çin'den Rusya'ya, Balkanlar'dan Afrika'ya kadar geniş bir coğrafyada Türkiye'nin başarılı diplomasisine vurgu yapılırken, Başkan Erdoğan'ın Türkiye'nin jeopolitik rotasını yeniden çizdiği belirtildi.

FOREIGN AFFAIRS haberine göre, ABD ve Batı'nın, yeni Türkiye'yi ve Başkan Erdoğan'ın belirlediği yeni eksenini kabul etmek zorunda olduğu vurgulandı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal