Doğal Gaz İklim Tarifesi Nedir?

Doğal gaz ve elektrikte kademeli faturalandırma yöntemleri geliyor. Bu sayede soğuk şehirlerde doğal gaz fiyatları daha ucuz olacakken, sıcak illerde doğal gaz faturası daha pahalı gelecek.

30.12.2021-10:54 - (Son Güncelleme: 30.12.2021-12:37)

Elektrikteki kademeli tarifeden sonra doğalgaza da yeni sistem geliyor. Doğalgaza da gelen bu kademeli tarife uygulamasıyla birlikte iklim şartları ve bölgelerin tükettiği miktar da faturalarda etkili olacak. Bu kapsamda soğuk iller ve sıcak iller arasındaki faturalarda değişiklik görülecek.

FATURALARDA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLİYOR

AK Parti yılbaşından sonra Meclise doğalgazda kademeli tarife sistemi getireceğini duyurdu. Ak Parti yöneticileri ve Enerji Bakanlığı ile doğalgaz dağıtım şirketlerinin temsilcilerinin yaptığı toplantılarda doğal gazdaki tarife uygulamasına ilişkin her bölge için farklı tarife uygulanmasına ilişkin bir öneri gündeme getirildi. Geçtiğimiz haftalarda yapılan bu toplantıda, elektrikte tüm Türkiye'de kullanıma göre fiyat uygulanması ön görüldü. Doğal gazda da yeni bir fiyat uygulamasına gidiliyor.

Bu uygulama ile birlikte doğal gaz faturalandırması bölgeye ve iklim şarltarına göre yapılacaktır. Yapılacak olan teknik çalışma sonucunda bölgelerarası bir kademelendirme yapılacak. 

 

İLLERİN SICAKLIKLARINA BAKILACAK

Gelen bilgiler doğrultusunda Ak Parti, Kars'ta üretilen doğal gaz, Antalya'dakiyle aynı oranda üretilmiyor. Her il için kademe 100 birim olarak belirlenip, kışın zorluğuna göre yüksek kademeden düşük kademeye fiyatlandırma yapılabilir. Yapılan çalışmalar sonucunda Erzurum, Ardahan, Iğdır ve Sivas gibi soğuk illerde tüketim miktarına uygulanacak kademeli tarifeyle Antalya, İzmir ve Adana'da geçerli olacak kademeli tarife farklı olacak.

KADEMELİ ELEKTRİK TARİFESİ GELİYOR

Kademeli elektrik tarifesi, Kasım ayında TBMM'de kabul edilmesi sonucu 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe girecektir. Elektrik faturaları için belli bir kademe belirlenecek, Bu kademenin altında kalanlar daha az ödeyecek. Üstünde kalanlar daha fazla fatura ödeyecek. 

BOTAŞ HAKKINDA AÇIKLAMALARDA BULUNULDU

Ak Parti Grup Başkanvekili Elitaş, Botaş’ın özelleştirilmesi hakkında açıklamalarda bulundu. Elitaş, "Öyle bir konu kesinlikle gündemimizde söz konusu değil. BOTAŞ hem gaz tedarikçisi hem ileticisi. Gaz tedarikini sadece BOTAŞ değil, özel sektör kurumları yapıyor ama iletim sadece BOTAŞ'a aittir. Elektrik iletim şirketlerinde de aynı şekil söz konusudur. BOTAŞ'ın özelleştirilmesi gündemimizde olan bir konu değildir." Bir süredir Botaş’ın özelleştirilmesi tartışma konusu olmuştu. Gelen son haberlerle birlikte bu iddiaların asılsız olduğu ortaya çıktı. Mevsim tarifesinin ne zaman geleceği henüz belli değil.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal