Kademeli Doğal Gaz Tarifesi Nedir, Faturalara Nasıl Yansıyacak?

Ak Parti Grup Başkanvekili Elitaş, sosyal tarife olarak doğal gaza kademeli tarife geleceğini bildirdi. Bununla birlikte daha az enerji kullanımı ve adil ücret dağılımı yaşanacağı tahmin ediliyor.

23.12.2021-13:25 - (Son Güncelleme: 23.12.2021-17:46)

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, "4 Ocak tarihinden itibaren, Meclis çalışmalarına başladığı anda kademeli doğalgaz tarifesini getireceğiz." açıklamalarında bulundu. Buna göre doğal gaz fiyatlarında değişikliğe gidilecek. 

YENİ TARİFE GELİYOR

Elitaş, ücret ve maaşların asgari ücret tutarından gelir ve damga vergisi alınmamasını içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulunda doğal gaz faturalarında değişikliğe gidileceğini söyledi. Elitaş, "Arkadaşlarımızla istişare ettik. Bugün kanun teklifini hazırlıyorlar. 4 Ocak tarihinden itibaren, Meclis çalışmalarına başladığı anda kademeli doğalgaz tarifesini getireceğiz. Gerekçeler haklı, biz de bunu biliyoruz. Çünkü bir villada oturanla gecekonduda oturanın aynı fiyatla doğalgaz tüketimini uygun bulmuyoruz." 

BOTAŞ HAKKINDA AÇIKLAMALARDA BULUNDU 

Botaş'ın özelleştirmesi iddialarını da yanıtlayan Elitaş, "Öyle bir konu kesinlikle gündemimizde söz konusu değil. BOTAŞ hem gaz tedarikçisi hem ileticisi. Gaz tedarikini sadece BOTAŞ değil, özel sektör kurumları yapıyor ama iletim sadece BOTAŞ'a aittir. Elektrik iletim şirketlerinde de aynı şekil söz konusudur. BOTAŞ'ın özelleştirilmesi gündemimizde olan bir konu değildir."

NE ZAMAN UYGULANACAK?

BOTAŞ'ın sosyal tarife olarak açıkladığı doğal gaz kademeli tarife, grup başkanvekili açıklamalarına göre 2022 Ocak ayı itibariyle yürürlüğe girecektir. 

BOTAŞTAN SOSYAL TARİFE AÇIKLAMASI

Botaş Genel Müdür Yardımcısı Abdülkadir Yaylacı, dün doğal gazda sosyal tarifeye geçilmesi konusunda çalışmaların sona geldiğini bildirdi. Yaylacı,  “Konutlara kademeli ve kullanım yerine göre fiyat belirlenmesine ilişkin çalışmamız var. Yakın bir zamanda açıklanacak.”


KADEMELİ TARİFE NASIL OLACAK?

Kademeli tarife, az doğal gaz tüketen tüketicilerin düşük, çok doğal gaz tüketen tüketicilerin ise yüksek fiyattan doğal gaz kullanmasını sağlayan yeni tarifedir. Bu tarifenin gelmesinin temel amaçlarından beri az doğal gaz kullanmaya teşviktir. Sosyal politika olduğu gibi çevreci bir mantığı da bulunmaktadır.

KADEMELİ ELEKTRİK TARİFESİ DE GELİYOR

Kademeli elektrik tarifesi ile ilgili kanunun Kasım ayında Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilmesi ve sonrasında 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenmektedir. Konu ile ilgili herhangi bir resmi açıklama yoktur ancak elektrik piyasası dinamikleri göz önünde bulundurulduğunda uygulamanın 1 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe girmesine kesin gözüyle bakılmaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal